Brazilci u generalnom štrajku: Milioni pozvani na ulice

Fena
Brazilci u generalnom štrajku: Milioni pozvani na ulice
U brazilskim gradovima u petak je, prvi put nakon više od dvije decenije, počeo generalni štrajk.

Sindikati i društvene zajednice pozvali su milione radnika, uključujući osoblje javnog prevoza, bankare i nastavnike, da učestvuju u štrajku, izvještava BBC.

Demonstranti se protive reformama penzionog sistema koje je predložio predsjednik Michel Temer, koji je kazao da je potrebno uvesti promjene kako bi se nadvladala recesija.

"To će biti najveći štrajk u historiji Brazila", rekao je Paulo Pereira da Silva, predsjednik sindikalne skupine Forca Sindical.

Demonstracije se održavaju širom zemlje, a organizatori kažu da će, umjesto da remete male gradove i seoske zajednice, pažnju usmjeriti na blokiranje velikih gradova.

Učesnici se protive promjenama u penzijskom sistemu o kojima bi se iduće sedmice trebao izjasniti parlament, te kojima bi se minimalnu dob za penzionisanje mogla pomjeriti na 65 godina za muškarce i 62 za žene. Radnici u javnom sektoru do sada su se mogli penzionisati dosta ranije, ali vlada tvrdi da je taj sistem neodrživ.

Demonstranti su postavili blokade u više gradova, uključujući Rio de Janeiro, Sao Paulo, Belo Horizonte i Brasilia.

Cesta ka međunarodnom aerodromu u Sao Paulu je tokom jutra blokirana zapaljenim gumama.

Mnoge privatne i državne škole širom zemlje su zatvorene, a u Sao Paulu ne rade autobusi, metro i vozovi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije