Bomba bačena na džamiju tokom molitve

Anadolija
Bomba bačena na džamiju tokom molitve
Wikipedia / Ilustracija
Nepoznati napadači bacili su zapaljivu bombu na džamiju u predgrađu australskog grada Pertha, u vrijeme kad su se u njoj nalazili vjernici, dok su na zidu islamske škole, koja se nalazi u neposrednoj blizini džamije, iscrtani anti-islamski grafiti.

Lokalna policija je potvrdila da je u napadu uništen automobil koji se nalazio u neposrednoj blizini džamije Thornlie i islamske škole u Perthu, glavnom gradu australske države Zapadna Australija.

Imam džamije Thornlie Yahya Adel Ibrahim je kazao da je stotinu vjernika klanjalo teravih-namaz kada se napad dogodio i potvrdio da niko nije povrijeđen.

"Zajednicu Pertha je večeras posjetila mržnja. Srećom, naša zajednica neće početi s mržnjom, prebacivati krivicu na druge. Ovo je nesumnjivo krivično djelo iz mržnje, ali je riječ o djelu pojedinca ili grupe, a ne društva u cjelini", napisao je Ibrahim na društvenoj mreži Facebook.

Taj napad je oštro osudio premijer Australije Malcolm Turnbull koji je kazao da se "Australija temelji na uzajamnom poštovanju".

"To je zlatno pravilo. Ne mogu dovoljno osuditi napade ovakve vrste", rekao je Turnbull za lokalni radio.

Mediji prenose da su na zidu islamske škole, koja se nalazi u neposrednoj blizini džamije, iscrtani anti-islamski grafiti, a podsjećaju da je u subotu, također na vratima još jedne džamije iscrtana svinjska glava.

Iz policije ne vjeruju da su incidenti povezani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije