Bodibilder zamalo izgubio život nakon što ga je ujela - bubamara

Radiosarajevo.ba
Bodibilder zamalo izgubio život nakon što ga je ujela - bubamara
Unilad / Reza Rezamand
Bodibilder Reza Rezamand (31) iz Engleske zamalo je umro od sepse koju je dobio nakon što ga je ujela bubamara.

Ujela ga je harlekinska (azijska) bubamara, koja može da izazove ozbiljne alergijske reakcije, sepsu i sl, a koja se prošle godine pojavila i na Balkanu.

 

Rezamand je odjurio u bolnicu nakon što je primijetio da mu je lijeva noga potpuno otekla, a prsti postali crni. Inače, bubamara ga je ujela za ruku.

 

Jedno od troje ljudi ne preživi ovo stanje.

 

“Veoma sam sretan. Nikad više neću dodirnuti bubamaru, dok sam živ. Nikad me ovako nešto nije uplašilo. Zamislite, dižem 180 kila na benču, a zamalo me ubila bubamara. Kažu da je moj zdrav način ishrane pomogao da se izborim sa infekcijom”, kazao je sportista.

 

Doktor Ron Daniels koji je specijalizovan za sepsu rekao je da Rezin slučaj upozorava i podsjeća da ta infekcija može da se desi svakome, čak i najzdravijem sportisti.

 

"Ako ujed naizgled banalnog insekta može da bude opasan po život, obaveza svih je da znaju da prepoznaju simptome kod djece i odraslih. Svake godine bismo mogli da spasimo hiljade života samo ako bismo se zapitali da li je u pitanju sepsa", rekao je dr. Daniels.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije