Berlin - Ankara: Njemačka vlada upozorila turiste da ne putuju u Tursku

Radiosarajevo.ba
Berlin - Ankara: Njemačka vlada upozorila turiste da ne putuju u Tursku
U odnosima Berlina i Ankare došlo je do eskalacije nakon što su turske vlasti uhapsile borca za ljudska prava Petera Steudtnera i još nekoliko njemačkih državljana.

To je kap koja je prelila čašu strpljenja kabineta Angele Merkel. Sigmar Gabriel, njemački ministar vanjskih poslova, najavio je "novi smjer" u politici savezne vlade prema Ankari.

Među predviđenim mjerama su i strožija upozorenja turistima da ne putuju u Tursku.

"Ne možemo drugačije", rekao je Gabriel i podsjetio na hapšenja njemačkih državljana u Turskoj.

Također, raspravlja se i državnim garancijama za investiranje u Turskoj.

"Ne možemo savjetovati ulaganje u jednu zemlju ako tamo više nema pravne sigurnosti i u kojoj se čak i nevine kompanije dovode u vezu s terorizmom", objasnio je Gabriel.

Dnevnik Bild piše da će njemačke vlasti razmotriti i nastavak isporuka oružja Turskoj što dosada nije bilo sporno zbog članstva Ankare u NATO paktu.

"Mjere vlade nisu dovoljne, Odmah treba prekinuti izvoz oružja zbog nasilja koje turska vojska provodi u područjima nastanjenim Kurdima", zatražila je Claudia Roth, zastupnica Zelenih u Bundestagu.

Wolfgang Schäuble, njemački ministar finansija, današnju Tursku uporedio je s nekadašnjim DDR-om i poručio Nijemcima: "Putujete na vlastiti rizik u Tursku, ne možemo ništa garantirati, ako vam se nešto desi ne možemo vam pružiti konzularnu zaštitu."

Čak je i federalni ministar pravde Heiko Maas upozorio na putovanja u Tursku.

"Oni koji putuju u Tursku, na žalost, ne provode odmor u pravnoj državi", rekao je Maas.

Nema sumnje da će "novi smjer"  njemačke savezne vlade biti težak udarac turskoj ekonomiji i predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu.

"Od prošlogodišnjeg neuspješnog vojnog puča do danas turska lira je izgubila 30 posto svoje vrijednosti, inflacija iznosi 8-9 posto, nezaposlenost 10 posto", piše Deutsche Welle.

Dovoljno je spomenuti da je Njemačka za Tursku najvažniji trgovinski partner, a Turska je na njemačkoj listi tek na 13. mjestu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije