Autopsija: Koji je uzrok smrti Kim Jong-nama?

Anadolija
Autopsija: Koji je uzrok smrti Kim Jong-nama?
/ Kim Jong-nam
Uzrok smrti Kim Jong-nama, polubrata sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una, koji je preminuo 13. februara nakon što je navodno otrovan na aeorodromu u Kuala Lumpuru, još uvijek nije utvrđen, saopštili su zvaničnici.

Autopsija je pokazala da Jong-nam nije umro od srčanog udara, a nema ni traga od ubodne rane, izjavio je Noor Hisham Abdullah, predstavnik malezijskog ministarstva zdravstva. Na pitanje da li postoje indikacije da je bio otrovan, Noor Hisham je izjavio da su medicinski uzorci proslijeđeni stručnjacima koji mogu utvrditi uzrok smrti.

"Moramo potvrditi u laboratoriji prije nego što donesemo bilo koji zaključak", izjavio je Noor Hisham i dodao da niko od članova njegove porodice još uvijek nije zatražio tijelo.

Kim Jong-nam je najstariji sin bivšeg sjevernokorejskog lidera Kim Jong-ila. U Sjevernoj Koreji nema nikakvu titulu jer je rođen u vanbračnom odnosu bivšeg lidera sa južnokorejskom glumicom Sung Hae-rim. Posljednjih 15 godina je živio u Kini i Jugoistočnoj Aziji.

Malezijska policija je objavila da su četiri osobe uhapšene zbog povezanosti sa njegovom smrću, a radi se o državljanima Sjeverne Koreje, Malezije, Indonezije i Vijetnama.

Mediji su u ponedjeljak objavili trenutak u kojem dvije žene na aerodromu u Kuala Lumpuru prilaze Kim Jong-namu. Na snimku se vidi kako mu žena u bijeloj majici prilazi i stavlja mu nešto na lice, a zatim mirno odlazi i mimoilazi se s drugom osumnjičenom.

On je nakon toga zatražio medicinsku pomoć, a službenici koji su mu je pružili kažu da im je, prije nego što je umro, rekao da je napadnut hemijskim sprejom. Jong-nam je preminuo u kolima hitne pomoći na putu ka bolnici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije