Ambasador Palestine u BiH: Izrael provodi segregaciju goru od one u Južnoafričkoj Republici

Radiosarajevo.ba
Ambasador Palestine u BiH: Izrael provodi segregaciju goru od one u Južnoafričkoj Republici
Anadolija / Razeq Namoora
Na nedjeljnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 o temi "Pozicija palestinskog naroda u Izraelu" govorio je ambasador Palestine u BIH.

Izrael nad palestinskim narodom u toj državi provodi segregaciju koja je puno gora od segregacije koja je primjenjivana u Južnoafričkoj Republici, izjavio je Razeq Namoora

"Svima je vjerovatno poznata situacija u kojoj se nalazi približno dva miliona Palestinaca koji su ostali da žive u Izraelu i oni predstavljaju jednu četvrtinu stanovništva Izraela. Iako su oni starosjedioci koji imaju pravo na svoju domovinu, oni se tretiraju kao stranci u svojoj domovini. Možemo bez ikakvog pretjerivanja reći da Izrael trenutno sprovodi segregaciju koja je puno gora od segregacije i aparthejda koji je primjenjivan u Južnoafričkoj Republici", izjavio je Namoora, prenosi Anadolu Agency (AA). 

Istakao je da sve izraleske vlade, pogotovo one desničarske, zaboravljaju da su upravo Palestinci starosjedioci u svojoj zemlji i da je sama država izrael podignuta na ruševinama palestinske države.

"Ta diskriminacija je prisutna na svim nivoima: u obrazovanju, ekonomiji, infrastrukturi i možemo reći da Palestinci nemaju ista prava kao građani Izraela. Danas se susjećamo s tim Palestincima kojima su oduzeta osnovna ljudska prava i danas svi oni pošteni ljudi, među njima i Bosanci i Hercegovci, se suosjećaju s Palestincima koji su ostali u Izraelu", rekao je Namoora.

Dodao je da Ambasada Palestine u BiH i palestinski narod žele imati dobru saradnju sa svim narodima u BiH i da nastoje imati isti, korektan odnos prema svim institucijama vlasti u BiH, bez obzira na nacionalnu pripadnost ljudi koji obnašaju te funkcije.

Avdo Hebib, predsjednik Udruženja bosanskohercegovačko-palestinsko prijateljstvo izjavio je da veliki problem rasvjetljavanja istine o palestinskom narodu predstavlja medijska blokada kojom se, kako je kazao, pokušavaju sakriti "svi zločini koji se dešavaju sa palestinskim narodom već 69 godina".

Podvukavši paralelu između sudbine bošnjačkog i palestinskog naroda, Hebib je istakao da "bošnjački povratnici u Republiku Srpsku dobrim dijelom doživljavaju sudbinu Palestinaca koji žive u Izraelu". 

"Mi zaista razumijemo patnje palestinskog naroda i upravo zbog toga smo se organizovali da u granicama svojih skromnih mogućnosti pomognemo palestinskom narodu u njihovoj borbi. Sve ono što oni doživljavaju, doživljavamo mi sve vrijeme a posebno naši građani koji su se vratili u manji entitet (Repububliku Srpsku op.a.). Najveći dio ljudskih prava naših građana povratnika u manjem entitetu potpuno su uskraćena. Uskraćeni su u pravima, slobodama, kao što su svi Palestinci koji žive u Izraelu već ovoliko vremena uskraćeni", rekao je Hebib i ukazao na manjak podrške institucija RS-a bošnjačkim povratnicima. 

 

Izrael je 14. maja 1948. godine proglasio nezavisnost, nakon čega je oko 800.000 Palestinaca moralo napustiti svoje domove u palestinskim selima i gradovima i uputiti se k arapskim zemljama poput Jordana, Sirije i Egipta. Palestinci od tada 15. maj obilježavaju kao Nakbu (velika katastrofa). Blizu pet miliona Palestinaca i danas živi u izbjegličkim kampovima širom Bliskog istoka. Prema podacima Ujedinjenih naroda (UN) iz 1950. godine, više od polovine tadašnjeg stanovništva moralo je napustiti svoju zemlju. 

Podaci palestinskog Zavoda za statistiku pokazuju da se 85 posto palestinske teritorije nalazi pod okupacijom Izraela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije