Ždrale smješten u ekstradicioni pritvor, čeka se molba za izručenje BiH

Anadolija
Ždrale smješten u ekstradicioni pritvor, čeka se molba za izručenje BiH
Mladen Ždrale, državnljanin Bosne i Hercegovine, kojeg je novosadska policija uhapsila u utorak na osnovu međunarodne potjernice, nalazi se u ekstradicionom pritvoru u Novom Sadu, u zatvoru na Klisi.

Sud BiH osudio u augustu ove godine Mladena Ždralu na 15 godina zatvora. Ždrale je procesuiran zbog učešća u trostrukom ubistvu počinjenom u naselju Vraca u Sarajevu u novembru 2005. godine, počinjenom u blizini entitetske linije.  

Kako je navela Ivana Karapandžić, portparolka Višeg Suda u Novom Sadu, odluku o određivanju ekstradicionog pritvora donio je sudija za prethodni postupak, 29. novembra, kada je Ždrale i lišen slobode.

Ekstradicioni pritvor po ovom rješenju može trajati najduže dva mjeseca.

"Prije određivanja pritvora, okrivljeni je saslušan u prisustvu branilaca koje je angažovao, a o eventualnoj saglasnosti za izručenje po pojednostavljenom postupku će naknadno izvijestiti sud. Potjernica za okrivljenim radi izručenja zbog izdržavanja predmetne kazne zatvora raspisana je 25. novembra 2016. godine“, navodi se u saopćenju Višeg suda u Novom Sadu.

Također je navedeno kako je o pritvaranju obavještena država molilja, Bosna i Hercegovina, koja je pozvana da u roku od 18 dana od dana pritvaranja dostavi molbu za izručenje sa odgovarajućom dokumentacijom, a taj rok se može produžiti po zahtjevu države molilje najduže do 40 dana od dana pritvaranja.

„U postupku ekstradicije pritvor može da traje najduže godinu dana, a sud je dužan da svaka dva mjeseca ispita da li postoje razlozi za produženje ili ukidanje pritvora. Izvršenje mjere pritvora se sprovodi u pritvorskom odjeljenju Okružnog zatvora u Novom Sadu, shodno Zakonu o izvršenju krivičnih sankcija Republike Srbije“, navodi se u saopćenju Višeg suda.

Sud Bosne i Hercegovine je 11. januara 2016. godine izrekao drugostepenu presudu kojom je optuženi Mladen Ždrale oglašen krivim za krivično djelo ubistvo iz člana 166. stav 1. Krivičnog zakona FBiH u vezi sa članom 31. istog zakona. S tim u vezi, Sud je optuženom izrekao kaznu zatvora u trajanju od 15 godina. 

 

Sud BiH je 26. augusta 2016. godine u ovom predmetu donio trećestepenu presudu kojom je potvrđena presuda od 11. januara 2016. godine.

U izreci presude Suda BiH se, između ostalog, navodi da je "optuženi Mladen Ždrale tokom 2005. godine zajedno sa Govedarica Borisom, iz njima poznatih razloga, organizirali da liše života Todorović Milorada, pa su po prethodnom dogovoru zajedno i uz pomaganje drugih njima poznatih osoba pribavili sredstva za izvršenje krivičnog djela i proveli druge pripremne radnje.

Nakon izvršenih pripremnih radnji dana, 18. novembra 2005. u blizini ugostiteljskog objekta "Dva bora" na međuentitetskoj liniji na području Vraca, Ždrale Mladen i Govedarica Boris, po dobivenoj informaciji da će u večernjim satima Milorad Todorović boraviti u navedenom ugostiteljskom objektu, odvezli su se u neposrednu blizinu pomenutog ugostiteljskog objekta, te su po potvrdi informacije da se Milorad Todorović nalazi u ugostiteljskom objektu, izvršili prethodno dogovorene radnje da se isti liši života".

U presudi se navodi i kako je "Govedarca Boris sa automatskom puškom prišao je ugostiteljskom objektu s ciljem da liši života Milorada Todorovića, dok je Ždrale Mladen ostao za upravljačem ukradenog vozila i čekao da Govedarica Boris izvrši dogovorenu radnju.

Boris Govedarica je iz vana prišao prozoru ugostiteljskog objekta, te u unutrašnjost kroz prozor u pravcu stola za kojim je sjedio Milorad Todorović, ispalio dugi rafal iz automatske puške pri čemu su ispaljena zrna pogodila Milorada Todorovića kao i druge dvije osobe koje su sjedile za susjednim stolom kod kojih je usljed zadobivenih povreda nastupila trenutna smrt kao i teško ranjavanje jedne osobe.

Mladen Ždrale i Boris Govedarica zajedno su pobjegli sa lica mjesta prema Istočnom Sarajevu odnosno u ranije već pripremljenu garažu u mjestu Miljevići, a što je s obzirom na način i sve okolnosti izvršenja djela, izazvalo veliku uznemirenost, strah i nesigurnost kako među građanima Republike Srpske tako i na području Federacije Bosne i Heregovine, te nepovjerenje građana u institucije vlasti nadležne da osiguraju zaštitu i sigurnost građana".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije