Vučić: Nećemo ugroziti ničiju sigurnost u BiH

Radiosarajevo.ba
Vučić: Nećemo ugroziti ničiju sigurnost u BiH
Na današnjem sastanku u Beogradu, na kojem su o reviziji presude po tužbi BiH protiv Srbije razgovarali čelnici Srbije i Republike Srpske, govorio je premijer i aktuelni predsjednički kandidat u Srbiji Aleksandar Vučić.

Iako je isticao da će svakako raditi na očuvanju integriteta bh. entiteta Republika Srpska, kao i da neće dopustiti ponižavanje srpskog naroda, on je na kraju kazao da je glavni cilj i ovakvih sastanaka i svih razgovora očuvanje mira i stabilnosti u regiji.

"Srbija ni na koji način nije doprinijela podnošenju zahtjeva za reviziju presude. Mi smo ovim vraćeni 22 ili 25 godina unazad i ono malo pomirenja što smo stekli u prethodnom periodu, da bi ljudi u Europi i svijetu vidjeli kako nešto radimo na pomirenju, danas je, jasno, nestalo. Sve to pokazuje koliko su duboki i suštinski naši problemi, te mi danas ne možemo govoriti o pomirenju, nego o onome što je vitalni nacionalni interes Srbije, te mi odnose sa BiH svodimo na najnižu ljestvicu kako bismo održali mir i stabilnost", kazao je Vučić.

Na sve prijetnje ratom ili eventualnim sukobima odgovorio je kako Srbija sigurno neće ugroziti nikoga, te da će biti garant sigurnosti građana Srbije, RS-a, ali i cijele BiH.

"Mi ćemo kao narod pokušati da zaštitimo svoje interese, ali ćemo pokušati naći i nove mehanizme za postizanje dogovora, jer smo previše vremena potrošili, a malo toga uradili. No, nećemo i ne možemo dopustiti poniženje Srbije, a bit ćemo i garant očuvanja RS-a, kao i uvijek do sada. Kada je bilo nekog referenduma, kojim Srbija i nije bilo oduševljena, Srbi su bili proglašavani za remetilački faktor, Dodik je dobivao sankcije, a danas kada se mnogo teže stvari potežu, onda nam kažu iz međunarodne zajednice - hajde, smirite se. Pa nismo mi djeca da nas smirujete.

Građani Srbije i Srpske neće biti ugroženi, njihovu sigurnost ćemo očuvati, ali nećemo ugroziti ničiju sigurnost unutar BiH", zaključio je na kraju konferencije Vučić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije