Voz 'Kosovo je Srbija' prebačen na drugu relaciju

Fena
Voz 'Kosovo je Srbija' prebačen na drugu relaciju
/ Foto: Vladimir Živojinović / RAS Srbija
Voz s natpisom "Kosovo je Srbija", koji je trebao saobraćati na relaciji Beograd - Kosovska Mitrovica, zbog sigurnosne situacije prebačen je na drugu relaciju, piše beogradska Politika.

Voz na kojem je na 21 jeziku svijeta, uključujući i albanski, napisano Kosovo je Srbija, a u njemu su freske, fotografije i podaci o kulturnoj baštini Srba na Kosovu pod zaštitom UNESCO-a, zaustavljen je proteklog vikenda u Raškoj na jugu Srbije, nakon što je na prijelazu Jarinje s Kosovom pojačan broj kosovskih policajaca.

Situacija s vozom izazvala nove napetosti na relaciji Beograd – Priština.

Oslikani voz za sada će prevoziti putnike iz Kraljeva do Požege, a najvjerovatnije će mijenjati stanice s kojih polazi, kako bi ga vidio što veći broj ljudi u Srbiji, navodi beogradski list.

Što se tiče linija Beograd - Kosovska Mitrovica vozovi će najvjerovatnije saobraćati do 26. januara, nakon čega će Željeznice Srbije definitivno odlučiti isplati li se pokretanje linije koja je ugašena prije 20 godina.

Po svim prethodnim proračunima, kako piše Politika, uvođenje linije od Beograda do Kosovske Mitrovice nije isplativo, pogotovo u trenutku kada se provode ozbiljne reforme Željeznica i kada je vlada ugasila 420 kilometara neisplativih pruga, a broj zaposlenih je smanjen za 3000.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije