Voz koji je išao u Mitrovicu vraćen u Beograd; najavljeni i protesti

Fena
Voz koji je išao u Mitrovicu vraćen u Beograd; najavljeni i protesti
/ Foto: Vladimir Živojinović / RAS Srbija
Voz koji je u subotu krenuo iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu vratio se rano jutros u Beograd.

Voz je iz Beograda krenuo prema Kosovskoj Mitrovici u 8:30, a oko 16:30 zaustavljen je u Raški na posljednjoj stanici prije administrativne linije s Kosovom. Voz je na toj stanici proveo četiri sata nakon čega je u 20:40 vraćen za Beograd. Putnici iz voza autobusom su do Kosovske Mitrovice stigli sigurno i bez problema, prenosi Portal RTS-a.

Srbijanki premijer Aleksandar Vučić kazao je kako je odlučio da voz zaustavi kako bi se sačuvali životi ljudi i spriječili sukobi širih razmjera.

Ocijenio je kako su Albanci i specijalne snage pokušali da miniraju dio pruge i da su na administrativnu liniju poslali svoje jedinice da uhite putnike i strojovođu te da su željeli da izazovu sukobe.

Albanci su, po njegovim riječima, poslali bez dozvole NATO-a i bilo čijeg odobrenja 17 blindiranih vozila tipa "kobra" sa specijalnim jedinicama ROSU na sjever Kosova "sa željom da isprovociraju sukob" i da počne sukob širih razmjera na tom dijelu teritorija.

Zbog, kako kažu, pokušaja ugnjetavanja i zastrašivanja, Srbi s Kosova i Metohije prosvjedovat će u podne kod spomenika caru Lazaru u Kosovskoj Mitrovici.

Sa skupa žele poručiti kako je neophodno sačuvati mir i osigurati siguran život za sve žitelje Kosova i Metohije.

Inače, na vozu je na više jezika ispisano "Kosovo je Srbija", a unutrašnjost je dekorirana freskama iz srbijanskih manastira na Kosovu koje su pod zaštitom UNESCO-a.

Premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je kako je za sve što se događalo u vezi s dolaskom voza iz Beograda u Kosovsku Mitrovicu, bila nepotrebna situacija koju je izazvala Srbija te da je to bio dio "naopakih namjera Srbije da destabilizira situaciju na Kosovu".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije