Više od 3,7 miliona birača u nedjelju bira lokalnu vlast

AA
Više od 3,7 miliona birača u nedjelju bira lokalnu vlast
Prvi krug lokalnih izbora u Republici Hrvatskoj održava se sutra, 21. maja. Više od 3,7 miliona registriranih birača izabrat će oko 9.500 lokalnih dužnosnika između 47.601 kandidata.

Izbori za lokalnu samoupravu, kao i izbori za Hrvatski sabor, održavaju se svake četiri godine. Drugi krug lokalnih izbora, ukoliko kandidat ne bude izabran natpolovičnom većinom glasova, održava se nakon dvije sedmice, 4. juna.

Kampanja za lokalne izbore trajala je do subote, 19. maja, nakon čega slijedi dan predizborne šutnje koja se produžava na izborni dan, do zatvaranja biračkih mjesta.

Biračka mjesta

Prema službenim podacima iz Državnog izbornog povjerenstva (DIP) od 7 do 19 sati na razini države bit će otvoreno 6.618 biračkih mjesta, a ukupno 612 biračkih mjesta imat će samo Grad Zagreb.

Hrvatska ima 428 općina, 127 gradova i 20 županija, a tom broju se pridodaje i Grad Zagreb koji ima poseban status i grada i županije.

Promatrano na županijskoj razini, rekordno velik broj biračkih mjesta bit će otvoren u Zagrebačkoj županiji sa 636 mjesta, slijedi Splitsko-dalmatinska sa 604 izborna mjesta, a na začelju će se naći Lično-senjska sa njih 117.

Grad Split otvara 165 biračkih mjesta, Osijek 117, Rijeka 101, a Zadar 71 mjesto.

47.000 kandidata

Za mjesta u lokalnoj samoupravi na ovim izborima takmiči se 47.000 kandidata, manje nego na izborima iz 2013. godine.

Riječ je o ukupno 373 izborne i samoupravne jedinice kojima upravlja 9.579 lokalnih dužnosnika: gradonačelnika, načelnika, župana, njihovih zamjenika te gradskih, općinskih i županijskih vijećnika.

Hrvatski državljani s pravom glasa birat će 20 župana i 51 zamjenika župana, 127 gradonačelnika i 193 njihova zamjenika, 428 načelnika općina i 440 njihovih zamjenika.

Zamjenici iz redova nacionalnih manjina, odnosno hrvatskog naroda, imaju 152 mjesta, s tim da Srbi biraju najviše, 87, a Bošnjaci pet.

 Na izborima 126 stranaka

Od ukupnog broja lista i kandidatura koji iznosi 4.630, 374 liste nemaju zadovoljenu propisanu žensku kvotu od minimalnih 40 posto, zbog čega će biti prinuđene platiti novčane kazne. Te kazne najviše iznose za stranku i kreću se do do 5,5 hiljada eura.

Na ove izbore izlazi se s istim brojem općina i gradova kao i na prethodnim izborima.

Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva (DIP), za izbore za općinske načelnike, gradonačelnike i župane te njihove zamjenike ukupno je upisano 3.719.157 birača.

U popis birača po općinama i gradovima za izbore za zamjenike župana ukupno je upisano 138.752 birača iz reda pripadnika nacionalnih manjina.

Za izbore zamjenika općinskih načelnika i gradonačelnika ukupno je upisano 62.079 birača iz reda pripadnika nacionalnih manjina, odnosno iz reda pripadnika hrvatskog naroda.

Pravila glasanja i promatrači

Dozvolu za promatranje izbornog procesa ima 12.406 promatrača, dozvolu je izdalo županijsko izborno povjerenstavo ili DIP promatračima dvaju nevladinih udruga, saopćeno je iz DIP-a.

Izbore promatra i 22 stranih promatrača izbornih povjerenstava drugih država, udruženja izbornih tijela odnosno promatrača stranih veleposlanstava u Republici Hrvatskoj.

Na lokalnim izborima ne može se glasati preferencijski, a ispravno se glasa ako se na glasačkom listiću zaokruži samo jedan redni broj ispred naziva liste za vijeće/skupštinu ili jedan redni broj ispred imena kandidata za (grado)načelnika i župana te njihove zamjenike, upozorava Udruga GONG. 

U jedinicama u kojima se biraju zamjenici (grado)načelnika i župana iz reda nacionalne manjine, odnosno hrvatskog naroda u jedinicama u kojima nacionalne manjine čine većinu, birački odbor uručit će poseban listić za zamjenika na biračevo traženje.

GONG posebno ističe da fotografiranje bilo svog bilo tuđeg glasačkog listića nije u skladu s pravilima izbornog postupka, jer može ugroziti tajnost glasanja i može biti podloga za kupovinu glasova što je kazneno djelo. 

Birački odbori moraju se strogo držati propisa, procedura i uputa DIP-a te se ne smiju upuštati u kaznena djela poput, primjerice, glasanja umjesto drugih osoba, upozorava GONG.

Rezultati o izlaznosti birača objavljivat će se tokom dana, a prve izlazne ankete bit će objavljene iza 19 sati, dok će prve preliminarne rezultate izbora DIP saopćiti oko 21 sat.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije