"Uklonite ustaški pozdrav" - transparent na Komemoraciji u Jasenovcu

Anadolija
"Uklonite ustaški pozdrav" - transparent na Komemoraciji u Jasenovcu
Anadolija / Komemoracija u Jasenovcu
U Jasenovcu u Hrvatskoj održana je zvanična komemoracija, na kojoj su aktivisti razvukli veliki transparent kojim traže uklanjanje ustaškog pozdrava
 
"Uklonite ustaški pozdrav" piše na transparentu. 
 
Komemoracija povodom 72. godišnjice proboja logoraša iz koncentracijskog ustaškog logora Jasenovac održana je na čelu sa premijerom Andrejom Plenkovićem, ministrima te izaslanikom predsjednika Sabora, javlja Anadolu Agency (AA).

 Službena, državna komemoracija u Jasenovcu ove godine održana je bez uobičajenih govora državnika. Zbog predsjedničine službene posjete državi Katar, na komemoraciji je sudjelovala izaslanica predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović. Na svečanom programu je sudjelovao i gradonačelnik Zagreba Milana Bandić.

Na samom početku službenog programa, predstavnici antifašista Hrvatske i Zagreba, njih desetak, predvođeni Igorom Premužićem, su nedaleko od jasenovačkog Kamenog cvijeta razvili transparent "Uklonite ustaški pozdrav" kao poruku Vladi o natpisu na ploči poginulim pripadnicima HOS-a postavljenoj u Jasenovcu.

 "U Hrvatskoj nema mjesta ustaškom zločinačkom pozdravu u javnom prostoru. Poručujemo Vladi da ukloni tu sramotu čim prije", poručio je Igor Premužić, jedan od antifašističkih aktivista.

 Nakon komemoracije i polaganja vijenaca, u svojoj izjavi za medije premijer Plenković je naglasio kako je u Jasenovac došao izraziti svoj i pijetet Vlade svim žrtvama logora Jasenovac.

"Cilj je moderne, demokratske Hrvatske da se ovakvi zločini ne ponove nikada", poručio je Plenković.

Dodao je kako je teška pitanja iz hrvatske prošlosti potrebno staviti na dnevni red u tolerantnom ozračju suočavanja sa posljedicama nedemokratskih režima.

Poručio je kako očekuje od osnovanog Vijeća za suočavanje s prošlošću preporuke kako u hrvatskom društvu ostvariti pomirbu koju je nazvao ključnim i temeljnim ciljem.

"Činjenica da ćemo imati tri kolone predstavlja poruku da svi zajedno moramo učiniti napore da u budućnosti imamo zajedničke komemoracije, žrtve koje su ovdje to zaslužuju", kazao je premijer.

Komentirajući postavljenu ploču sa HOS-ovim grbom i natpisom "Za dom spremni", kazao je kako nema govora o relativizaciji problema od strane Vlade koja je, rekao je, naslijedila ove probleme.

Ocijenio je kako će osnovano Vijeće u roku od godinu dana pomoći u razrješavanju ovoga pitanja.

"Taj grb udruge o kojoj je riječ je ozakonjen, dopušten prije puno godina i potvrđen od strane Vlada više političkih opcija. Želim da Vijeće preciznije regulira ovo pitanje", kazao je premijer.

Premijer je ponovno istaknuo kako je sporna ploča podignuta za 11 pripadnika poginulih branitelja HOS-a.

Izaslanik predsjednika Sabora Bože Petrova Marko Sladoljev je kazao kako će kao saborski izaslanik podržavati jednako komemoraciju u Jasenovcu i na Bleiburgu.

Govoreći o spornoj ploči, Sladovljev je izrazio stav kako je riječ o pozdravu koji ne pripada u 21. stoljeće, ali kako on nije taj koji će "braniteljima govoriti što da stave na svoj grb".

Zbog postavljene ploče sa pozdravom "Za dom spremni" od prošle godine nastala je podjela pri komemoraciji u Jasenovcu.

Jučer su komemoraciju održali predstavnici srpske manjine i Savez antifašističkih boraca Hrvatske (SABA RH), a sutra će komemoraciju održati predstavnici židovskih općina.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije