Svečani bajramski prijem: Promovirana Zagrebačka deklaracija

Anadolija
Svečani bajramski prijem: Promovirana Zagrebačka deklaracija
/ Anadolija
U Islamskom centru u Zagrebu priređen je svečani bajramski prijem za najviše državne i vjerske dužnosnike kojima su uručeni primjerci sedmojezične Zagrebačke deklaracije.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, obraćajući se prisutnima, istakla je kako je u Hrvatskoj ove godine obilježeno 100 godina institucionalizacije islama. Predsjednica je izjavila kako je riječ o punoj uključenosti hrvatskih muslimana u sva područja društva.

Poručila je kako je "izgradnje kulture vjerskog suživota u okrilju domovinskoga zajedništva trajna zadaća". Predsjednica je svim okupljenim vjernicima čestitala Kurban bajram. 

Zagrebački muftija Aziz ef. Hasanović istaknuo je kako muslimani u Hrvatskoj "žive život, a ne suživot".

"Ovdje žive svi zajedno slaveći i veličajući jednoga jedinoga Boga na različite načine na što smo mi muslimani ovdje ponosni i što je trajna vrijednost koju želimo očuvati i razvijati", poručio je muftija Hasanović.

Muftija je istaknuo još jednom kako je model uključenosti zagrebačkih i hrvatskih muslimana uzoran primjer za cijeli svijet.

Muftija je ovom prigodom promovirao Zagrebačku deklaraciju, koja je nastavak Marakeške deklaracije, a koja promovira model Republike Hrvatske kao zapadni model rješenja muslimanskog pitanja, kao i način rješavanja kršćanskog pitanja na istoku.

U izradi Zagrebačke deklaracije, prevedene na sedam svjetskih jezika, sudjelovala su 52 najveća muslimanska autoriteta, istaknuo je muftija.

Hasanović je obećao kako će primjerci Zagrebačke deklaracije doći do svih relevantnih čimbenika današnjice.

Na svečanom prijemu u Islamskom centru, uz predsjednicu, nazočili su i predsjednik Sabora Željko Reiner, tehnički premijer Tihomir Orešković, ministri iz Vlade, saborski zastupnici, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, židovske zajednice, manjinskih vjerskih zajednica, veleposlanici, predstavnici sveučilišne zajednice i Grada Zagreba. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije