Sutomore u plamenu: Mještani i turisti na ulicama proveli noć

Radiosarajevo.ba
Sutomore u plamenu: Mještani i turisti na ulicama proveli noć
Posljednjeg dana vikenda veliki požar zahvatio je poznato crnogorsko ljetovalište Sutomore, zbog čega je veliki broj turista odlučio napustiti ovaj grad.

Tačnije, jučer oko 18 sati požar je izbio u borovoj šumi na Golom brdu iznad Sutomora, nakon čega se počeo širiti prema naseljenim dijelovima. Načelnik službe za zaštitu u Baru Velizar Ćađenović kazao je da je situacija veoma ozbiljna i da je ovo u 2017. najopasniji požar sa kojim se bore, prenosi TVCG.

"Povukli smo vozilo iz Virpazara, došle su kolege iz Ulcinja i Budve, borimo da se odbranimo kuće od vatre. Trudimo se i da odbranimo crkvu Svete Petke u Maljeviku“, rekao je Čađenović.

Predsjednik općine Bar Zoran Srzentić je kazao da prva linija odbrane nalazi na Štrbini, druga na Spičanskom polju, a nadležni se trude da obuzdaju plamen kako se ne bi proširio ka naseljenom dijelu Sutomora.

Prema navodima mještana, plamen je u jednom momentru stigao i na ispod 100 metara od kuća koje su najbliže Golom brdu.

Dodatan problem vatrogascima stvara jak vjetar, promjenjivog smjera, koji dodatno pojačava požar, zbog čega su se i mještani sa svim raspoloživim snagama uključili u akciju gašenja požara, a u akciju gašenja uključila se i mornarica Vojske Crne Gore.

Sve to uzrokovalo je odlazak turista, ali i ogromne kolone na putu od Sutomora ka Buljarici, dok mnogi posjetioci nastoje pobjeći od vatrene stihije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije