Šta muči prostitutke: Težak socijalni i radno-pravni status

Fena
Šta muči prostitutke: Težak socijalni i radno-pravni status
/ Foto: Zero Hedge
Prostitucija je tema koja se u Sloveniji i Hrvatskoj ignorira i marginalizira, rečeno je u ponedjeljak u raspravi u Ljubljani u kojoj je upozoreno i na težak društveni i pravni položaj prostitutki.

Tijekom rasprave prezentirana je studija o položaju "spolnih djelatnica" u Sloveniji i Hrvatskoj koja upozorava na njihov težak socijalni i radno-pravni status.

Komparativna analiza pokazala je da se osobe koje se bave prostituiranjem na to odlučuju zbog financijskih problema ili želje po boljim životnim standardom, te da imaju negativna iskustva s time kako ih tretira policija, i tvrde da su izložene nasilju i pritiscima klijenata, ali i negativnom društvenom tretmanu.

"U Hrvatskoj se bavljenje prostitucijom tretira kao prekršaj, dok je u Sloveniji prostitucija dekriminalizirana, ali ostaje prekršajem ako se odvija na javnom mjestu ili remeti javni red i mir", kazala je u raspravi Mojca Pajnik, jedna od autorica komparativne studije o položaju osoba u tom poslu u dvjema susjednim državama.

Dodala je da nema ni društvenih inicijativa ili organizacija koje bi se pozabavile problemima osoba koje nude spolne usluge.

U Hrvatskoj su intervjui sa spolnim djelatnicama koji su poslužili za pisanje studije vođeni u Zagrebu i Splitu.

"Pokazalo se da u Hrvatskoj žene koje se bave prostitucijom žele bolji odnos s policijom, a tuže se i na probleme u sudskim postupcima i smatraju da su zakinute za pravo na pošteno suđenje", kazala je Ivana Radačić s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, dodavši da je želja prostitutki da se prostitucija kao djelatnost dekriminalizira, a tuže se i na to da im često sudovi oduzimaju roditeljska prava.

Raspravu su organizirali Mirovni institut iz Ljubljane i Institut društvenih znanosti Ivo Pilar iz Zagreba u suradnji s organizacijom Amnesty International Slovenije i slovenskim nevladinim zavodom Transakcija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije