Skupina ulješura na području Rovinja

Radiosarajevo.ba
Skupina ulješura na području Rovinja
Ulješure (Physeter macrocephalus), u skupini od njih najmanje tri, uočene su i snimljene u srijedu navečer, a unatoč svojoj veličini, za ljude su bezopasne ako im se ne približavaju, saopćeno je iz Plavog Svijeta.

Skupina ulješura, najveće vrste iz skupine kitova zubana, viđena je na području ispred Rovinja, a kako se radi o životinjama koje inače obitavaju na dubinama od preko 1 000 metara, prijeti im opasnost od nasukavanja i ugibanja te se stoga građani mole da, ako ih uoče, odmah dojave Institutu za istraživanje i zaštitu mora Plavi Svijet.

One pripadaju istoj skupini kao i dobri dupini. U svakoj strani uske donje čeljusti imaju do 26 koničnih zuba. Žive u svim morima i okeanima svijeta osim u polarnim područjima, a hrane se uglavnom velikim glavonošcima koje love na dubinama i preko 1000 metara. Boja im je sivo-crna, a mogu imati bijele mrlje po trbuhu i oko usta. Odrasli mužjaci mogu doseći i do 20 metara i težiti preko 60 tona, dok su ženke manje. Mogu živjeti i preko 60 godina, a spolnu zrelost dostižu sa 8-12 godina. Ulješure žive u društvenim skupinama od 5-15 životinja u kojima se nalaze ženke i mladunci, dok mužjaci žive uglavnom sami.

Populacija ulješura koja živi u Sredozemlju genetički se razlikuje od najbliže populacije u Atlantiku što upućuje na izolaciju. Ulješure u Sredozemlju direktno su ugrožene zbog zaplitanja u ribarske mreže te zbog sudara s brodovima, a smrtnost koju danas uzrokuju mreže i brodovi nije održiva te broj ulješura i dalje opada. Posebnu opasnost predstavljaju snažni izvori buke pod morem - seizmička istraživanje te sonar niske frekvencije koju koristi vojska – koji mogu uzrokovati smrtnost i ozljeđivanje. Također, uznemiravanje uzrokovano velikim brodskim prometom dodatno negativno utječe na njih.

Područja obitavanja u Sredozemlju povezana su s velikim dubinama te mjestima gdje se dno naglo obrušava u dubinu. Područje najveće brojnosti u blizini Jadrana je u području Helenskog jarka, između Jonskog mora i Krete koja razdvaja Afričku i Helensku ploču.

Procjenjuje se da populacija koja obitava u Sredozemnom moru broji manje od 2.500 jedinki, a status te vrste u Sredozemlju je "ugrožena" prema kriterijima Crvene liste Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN). U Hrvatskoj su ulješure strogo zaštićene.

Riječ je o vrsti koja se rijetko pojavljuje u Jadranu, uglavnom u dubokom južnom dijelu i u blizini Otrantskih vrata. Značajan pad brojnosti u Sredozemnom moru u posljednjih nekoliko desetljeća vjerovatno je pridonio izostanku recentnih opažanja. Tokom povijesti ulješure su se pojavljivale i sjevernije u Jadranu, ali je u većini slučajeva posjet tom području završio nasukavanjem i ugibanjem jedinki iz uočenih skupina.

Posljednja masovna nasukavanja ulješura u Jadranu zabilježena su u decembru 2009. u blizini grada Vieste na poluotoku Gargano (Italija), gdje je uginulo sedam ulješura, te u septembar 2014. u blizini grada Vasto (Italija), gdje su uginule tri od sedam nasukanih ulješura. Kretanje životinja koje su pronađene kod Vasta praćeno je šest dana, nakon inicijalnog opažanja uz otok Vis, a upravo zahvaljujući tome Institut je uspio upozoriti kolege iz Italije na mogućnost pojavljivanja skupine u talijanskim vodama. To je rezultiralo pravovremenom reakcijom Grupe za hitne intervencije u Italiji, a četiri jedinke su uspješno vraćene u more. Riječ je bila o prvoj uspješno provedenoj akciji vraćanja ulješura u more u cijelom Sredozemlju.

Jedino dokumentirano masovno nasukavanje ulješura u hrvatskom dijelu Jadrana dogodilo se u kolovozu 1853. kada se šest životinja nasukalo kod Novigrada u Istri. Dijelovi kostura tih ulješura završili su u muzejima u Trstu, Beču, Monaku i Berlinu. Kostur ulješure ulovljene 1895. između Lastova i Korčule čuva se u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju u Zagrebu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije