Šest kandidata u igri: Srbija će novog premijera dobiti do 20. juna

Fena
Šest kandidata u igri: Srbija će novog premijera dobiti do 20. juna
Foto: Radiosarajevo.ba / Aleksandar Vučić
Nova srbijanska vlada bit će imenovana do 20. juna, ali se još ne zna ko će biti njezin predsjednik, a za to mjesto za sada ima šestero kandidata.

Srbijanski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da će se premijer i novoizabrani predsjednik Srbije Aleksandar Vučić konsultirati sa svim političkim strankama oko formiranja vlade a da je odluka tko će biti mandatar u njegovim rukama.

Vučić za sada ima šest potencijalnih kandidata za budućeg premijera, no pitanje je hoće li novi šef vlade biti iz redova vladajuće Srpske napredne stranke, što bi bila prepreka za aktualnog ministra vanjskih poslova i čelnika Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivicu Dačića koji je ozbiljan pretendent na premijersku dužnost.

Od kandidata iz SNS izdvaja se njih nekoliko među kojima gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji uživa veliku naklonost Vučića, kao i njegov vrlo blizak saradnik - ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović.

U kombinaciji za mandatara su i potpredsjednica vlade Zorana Mihajlović, ministrica državne uprave Ana Brnabić, te ministar finansija Dušan Vujović.

Dačić je rekao u nedjelju kako su "male šanse" da bude novi premijer Srbije, jer, kako navodi, iako je "srpski čovjek", kod Zapada je okarakteriziran kao čovjek ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Dačić je dodao da još nije razgovarao s Vučićem o tome ko će biti novi premijer.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije