Rijeke nisu plovne, ledolomci razbijaju led na Dunavu

Anadolija
 Rijeke nisu plovne, ledolomci razbijaju led na Dunavu
Reke Dunav, Sava i Tisa nisu plovne od početka ledenog talasa u Srbiji, a ledolomac “Greben” danas je krenuo ka Đerdapu kako bi razbijao led, dok su u pomoć Srbiji pritekli i ledolomci iz Mađarske.

Ledolomac Greben danas je iz Beograda krenuo nizvodno Dunavom, ka Smederevu, da bi se sa brodom-potiskivačem Bor u naredna tri dana probio do Tekije.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije saopćilo je danas da Đerdap nije ugrožen, ali da će ga Greben i Bor braniti od leda.

Pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Veljko Kovačević izjavio je da su dva mađarska ledolomca koja su u ponedeljak stigla u Srbiju, 13 kilometra uzvodno od Bogojeva i da će danas početi da lome led.

"Od sinoć nam je sitacija manje-više nepromenjena. I dalje imamo čepove kod Borovog sela i kod Dalja", rekao je Kovačević, a navodi se u saopćenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Kritičan dio Dunava je od Beograda do Kladova, odnosno Kazana gdje se led zaustavio i gomila se.

Ministarstvo saobraćaja dvije nedjelje stalno zasjeda i svakodnevno procjenjuje stanje na rijekama i kako navode, stanje je pod kontrolom.

Kovačević je kazao da se planira i nabavka još dva ledolomca kako se ovakvi problemi više ne bi javljali. 

Angažiranje mađarskih ledolomaca dogovoreno je na trilateralnom sastanku Srbije, Hrvatske i Mađarske.

Led na Dunavu i Savi mogao bi da stvori problem splavovima koji se nalaze na njihovim obalama, ali i da ugrozi labudove i pse, koji se kupaju u rijeci.

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je danas premijeru Mađarske Viktoru Orbanu za podršku koju je Mađarska pružila Srbiji šaljući svoje ledolomce u dubinu srbijanske teritorije, čime je, kako je naveo, "potvrđeno iskreno prijateljstvo između mađarskog i srpskog naroda”. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije