Ribari iz Jadrana izvukli grdosiju od četiri metra

Radiosarajevo.ba
Ribari iz Jadrana izvukli grdosiju od četiri metra
Nekoliko milja južno od otoka Glavata, posudi korčulanske Adriane na dubini od oko 160 metara u mrežu se uhvatila ribetina kakva se zaista rijetko viđa.

"Trofejna ribetina žutuga dračorepka ili šiba čavlara (Dasyatis centroura) iz porodice žutuljki (Dasyatidae) poznata je još i pod imenima kao što su viža velika, žutulja čavlara, veliki šunj...", pojasnio je uz objavu na Facebooku pelješki fotograf Ivica Trojanović čiji ostatak zanimljivog posta prenosimo u cijelosti, piše Index. 

"Dužine je do 4 m, obično oko 1-1,3 m, te širine tjelesne ploče do 2,1 m, težine do 200 kg. Najveći službeno zabilježeni primjerak ( koliko sam uspio pronaći) ulovljen je 1953. g u Hvarskom kanalu i bio je dug 396 cm. Primjerci duži od 2-3 m su rijetki u Jadranu i to uglavnom u srednjem i južnom dijelu a živi i u Mediteranu (osim Crnog mora) te zapadnom i istočnom Atlantiku. Lovi se najčešće koćom te rjeđe parangalom. Česta je jedino na ribarnicama u Maroku dok je kod nas srednji godišnji ulov tek nekoliko tona. Hrani se ribom, rakovima i glavonošcima a u toplijim mjesecima koti do 4 mlada. Ne uživa posebnu zaštitu i kao ulov je rijetka kod nas. Na repu ima jednu ili dvije harpunasto nazubljene bodlje kojih se treba čuvati zbog otrovnosti. 

Markova i Andrijina žutulja je bila duga 380 cm i široka 210. Pokušaj vaganja nije uspio jer se je vaga nosivosti 200 kg jednostavno raspala a da riba nije ni blizu bila u zraku pa ostaje tek procjena velikog broja znatiželjnika na orebićkoj rivi da se radi o težini između 250-300 kg. Sama utroba, želudac i jetra, težila je preko 30 kg. 

Glavatska žutulja je noćas jedva ukrcana u kamion, a namijenjena je talijanskim trpezama. Zahvala dr. Valteru Kožulu, znanstveniku dubrovačkog Instituta za more i priobalje koji je determinirao ribu, a našim vrijednim ribarima, Marku i Andriji, mirno more i pune mreže", zaključio je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije