Pripreme za Bajram: Domaćice više ne prave baklave nego poručuju turske

Anadolija
Pripreme za Bajram: Domaćice više ne prave baklave nego poručuju turske
Pripreme za Ramazanski bajram, jedan od najvećih muslimanskih praznika, i na Kosovu su uveliko u toku.

Gradska pijaca u Prištini je prepuna svježeg voća, povrća i drugih artikala, a građani kupuju u većim količinama nego inače, jer se vrše posljednje pripreme za Bajram. Za Bajram, koji dolazi nakon mjesec dana posta, kuće se posebno očiste i priprema se bogat ručak. Na trpezi su i tradicionalni slatkiši, među kojima su nezaobilazne baklave.

Za razliku od pređašnjih vremena kada su domaćice same spremale baklave, sada se one uglavnom kupuju gotove u poznatim poslatičarnicama. U jednoj od njih prave se originalne turske baklave.

Majstor za baklave Omer Toplu iz turskog grada Konya, koji na svom radnom mjestu u jednoj poslastičarnici priprema baklave za Bajram, u izjavi za Anadolu Agency kaže da se Kosovarima mnogo sviđaju turske baklave i da ima mnogo porudžbina. 

On naglašava da se turska baklava priprema sa jako tankim korama i da način pripreme nije isti kao na Kosovu. 

"Sve sastojke, osim oraha, imamo iz Turske zato što ne možemo da ih nađemo ovdje, ali baklavu ovdje proizvodimo", kaže Toplu.

Mještanin Prištine Sejdi Halimi za Anadolu Agency kaže da Bajram treba proslaviti dostojanstveno zato što je taj praznik nagrada od Stvoritelja i vjerska obaveza. Halimi ističe da svaka porodica na Kosovu slavi prema svojim mogućnostima, ali podsjeća da ne treba zaboraviti na osobe u stanju potreba.

"Bajram treba da proslavimo na lijep način, treba da obavimo Bajramske posjete i da mislimo na siromašne koji nemaju, a i oni bi htjeli da proslave isto kao oni koji imaju uslove", kaže Halimi. 

Prvi dan Ramazanskog Bajrama muslimanski vjernici će proslaviti u nedelju, 25. juna, a Islamska zajednica Kosova je saopštila da se centralna manifestacija povodom Bajrama održava u Sultan Mehmet Fatih dzamiji u Prištini, te da će klanjanje Bajram-namaza početi u 5:37 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije