Poziv ef. Hasanoviću: Njemački ministar oduševljen odnosom islama i Hrvatske

Radiosarajevo.ba
Poziv ef. Hasanoviću: Njemački ministar oduševljen odnosom islama i Hrvatske
/ Njemački ministar s muftijom Hasanovićem u zagrebačkoj džamiji (Facebook)
Muftija Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziz Hasanović pozvan je u Berlin, gde bi trebalo njemačkim zvaničnicima prenijeti "hrvatski model" rješenja islamskog pitanja u Nemačkoj i državama EU, piše zagrebački Večernji list.

Sve je počelo kada se njemački državni ministar za evropske poslove Michael Roth prekjučer susreo s muftijom Islamske zajednice u Hrvatskoj dr. Azizom ef. Hasanovićem.

Roth se toliko oduševio uređenošću odnosa islama i države da je to još iste večeri odlučio prenijeti njemačkoj kancelarki Angeli Merkel s kojom je imao dogovorenu večeru.

"Pozvan sam u Berlin kako bih prenio naša iskustva, kakva Nemačka ne poznaje, i kako bi se organizovali susreti na kojima bi se prezentirala načela koja bi se mogla u jednom dijelu implementirati u nemačko društvo", rekao je muftija Hasanović.

Ministar Roth je na svome Facebook-profilu objavio da zahvaljuje Islamskoj zajednici u Hrvatskoj "na predanosti, demokraciji, humanosti, miru, poštivanju i toleranciji".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije