Povisiti cijene cigareta i novac preusmjeriti u liječenje zloćudnih bolesti

Anadolija
Povisiti cijene cigareta i novac preusmjeriti u liječenje zloćudnih bolesti
Udruženje poslodavaca u zdravstvu (UPUZ) i Koalicija udruženja u zdravstvu (KUZ) predstavili su inicijativu o osnivanju "zdravog fonda" kako bi se dio prihoda od povećanja cijene cigareta preusmjerio u zdravstvo.

Novac bi bio preusmjeren u područje onkologije, u preventivu i rano otkrivanje, te adekvatno liječenje zloćudnih bolesti.

Glavni prijedlozi ovih dviju udruga prema Vladi su da se krene u izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju i da se uvede "zdravi fond" te da se na kutiju cigareta cijena u prvoj godini podigne za tri, u drugoj četiri, u trećoj za pet kuna.

Konkretno bi to u prvoj godini značilo povećanje od 1,5 milijardi kuna (700 milijuna eura), a na kraju 1,8 milijardi kuna koje bi od cijene cigareta bile izdvojene u "zdravi fond".

Taj novac bi se koristio za liječenje i prevenciju bolesti kojima je uzročnik upravo pušenje, posebice raka pluća.

Direktor UPUZ-a Dražen Jurković upozorio je kako Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) na godinu gubi desetinu svog proračuna zbog posljedica pušenja. Jurković smatra da zdravi fond mora biti izdvojen iz Ministarstva financija.

Predstavnici ovih udruga su ukazali na statistiku koja upućuje da svako povećanje cijene cigareta utječe na smanjenje broja popušenih cigareta. Povećanje cijene kutije cigareta za 10 posto dovodi do smanjenog broja popušenih cigareta za 2,5 do pet posto.

Predsjednik KUZ-a Ivica Belina iznio je recentni podatak Ministarstva zdravstva prema kojem svaki treći građanin Hrvatske puši, a oko polovice pušača želi prestati sa tom navikom. Istraživanje ukazuje na činjenicu da se broj pušača u Hrvatskoj u proteklih pet godina ne smanjuje unatoč poskupljenju cigareta i duhanskih proizvoda.

KUZ predlaže poskupljenje i drugih štetnih proizvoda: slatkiša, slatkih pića, alkoholnih pića, te hrane koja sadrži zasićene masne kiseline, a to su npr. grickalice.

Prema podacima ovih dviju udruga, u Hrvatskoj se na godinu po stanovniku popije 12,8 litara čistog alkohola, 64 posto muškaraca i 54 posto žena ima prekomjernu tjelesnu težinu, a 22,3 posto građana je pretilo. Također, upozoravaju kako 11 posto djece u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu težinu, dok je 5,2 posto djece pretilo.

Prema podacima HZZO-a u Hrvatskoj svaki dan 38 građana umre od zloćudnih bolesti, broj alkoholičara je između 200 i 240 tisuća od kojih se samo tri posto liječi.

Istraživanje Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) pokazuje kako za godinu preko 1,3 miliona stanovnika Europske unije umre od raka, a najviše stope smrtnosti su upravo u Hrvatskoj, Mađarskoj, Sloveniji, Slovačkoj i Danskoj, gdje je stopa smrtnosti od raka veća za 10 i više posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije