Plitvička jezera preopterećena turistima i preizgrađena apartmanima!

Radiosarajevo.ba
Plitvička jezera preopterećena turistima i preizgrađena apartmanima!
Radiosarajevo.ba / NP Plitvice
UNESCO je zaprijetio da bi Plitvička jezera mogao skinuti s popisa zaštićene svjetske baštine zbog prekomjernog broja turista koji ih svake godine posjećuju te prekomjerne gradnje apartmana.

Kroz Nacionalni park Plitvice dnevno prolazi preko osam hiljada turista, a na vrhuncu sezone taj će se broj udvostručiti. Zbog boljeg selfieja i velikih gužvi, proteklih godina pet turista palo je u provaliju, a prošle godine Slovakinja je i poginula. Skretanje sa staza, hranjenje riba, namakanje nogu samo su neke od stvari koje turisti vole probati. Pitkoj jezerskoj vodi i zaštićenoj jezerskoj sedri to svakako ne godi, a tek devet čuvara jedva stiže nadzirati mnogobrojne posjetitelje.

Područje NP Plitvice proteže se na 300 kvadratnih kilometara, i sav taj prostor je pod zaštitom UNESCO-a kao svjetska prirodna baština, naravno, mnogi lokalci u tome su znali prepoznati priliku za zaradom.

Apartmani niču kao gljive poslije kiše, i načelno to ne bi bilo ništa loše, kaže direktor Plitvica, kad bi postojao održivi plan. No, prostorni plan donesen je mimo brojnih primjedbi koje uprava Parka upućuje lokalnim vlastima, jer interes investitora je velik, pa koga još briga za zaštitu prirode.

"Plitvice su suočene s nizom, zapravo, dva ključna problema, to je prekomjerno posjećivanje i prekomjerna gradnja, na što nas je sad upozorio i UNESCO na svojim službenim stranicama", izjavio je za RTL Anđelko Novosel, direktor NP Plitvice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije