Petritsch: Na sceni je balkanizacija Europske unije

Radiosarajevo.ba
Petritsch: Na sceni je balkanizacija Europske unije
Možda zvuči preoštro, ali na sceni je neka vrsta balkanizacije Europske unije, dok je manje vidljiva europeizacija Balkana, izjavio je za Radio Slobodna Evropa Wolfgang Petritsch, nekadašnji visoki predstavnik u BiH.

“Neophodna je nova europska strategija za Zapadni Balkan kako bismo ga motivirali u prijelaznom periodu s obzirom na to da neće biti skorog proširenja. Ne možemo tek tako da prepustimo građane i vlade regije da čekaju desetak godina”, naglašava Petritsch

Dodaje da je na Balkanu nužno “razoružanje” jezika u smislu uzdržavanja od zapaljivih izjava.

Ne treba davati priliku nacionalistima poput Dodika. Potrebna je odgovornost na regionalnom nivou političara poput Rame, Vučića, ali i Plenkovića s obzirom na to da je njegova zemlja članica EU. Dakle, nužna je odgovornost i ozbiljnost u provođenju reformi, a ne potezi poput Rama show", rekao je on.

Govoreći o situaciji u BIH, Petritsch je kazao "bosanski Hrvati nisu previše zainteresirani za budućnost zemlje u kojoj žive jer imaju hrvatske pasoše, a bosanski Srbi takođe imaju pasoše Srbije koja je na putu ka EU, tako da ni njih nije previše briga za sudbinu BiH". Bruxelles se mora pozabaviti dugoročnijim konsekvencama sadašnjeg stanja u ovoj zemlji a ne samo da osigurava mir, poručio je Petritsch.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije