Panika na hrvatskim plažama zbog velikih jata meduza

Radiosarajevo.ba
Panika na hrvatskim plažama zbog velikih jata meduza
Patria / Ilustracija
Na obalama Jadranskog mora u posljednjih nekoliko dana viđena su velika jata meduza.

Nema razloga za paniku zbog meduza koje su se pojavile na zapadnoj obali, rekao je za Index.hr dr. Alen Soldo s Odjela za studije mora Sveučilišta u Splitu. 

Posebno velika jata meduza viđena su oko Pule, gdje su iz mora istjerale kupače.  

"Pojava većeg broja meduza česta je tokom zime ili proljeća, ali u to vrijeme nema ljudi u moru, pa se ne uzrujava niko osim ribara kojima napune mreže", rekao je Soldo. 

"Očito su ove bure rashladile more i poremetile strujanja, pa su se meduze približile obali. Nisam ih vidio pa ne znam koja su vrsta, ali ako se doista radi o velikim klobucima, oni nisu posebno opasni za ljude, mada mogu opeći žarnicama", objasnio je Soldo. 

"U Jadranu postoje neke manje vrste koje vam mogu nanijeti priličnu bol, no smrtonosnih meduza nema. Postoje jedna vrsta, nazvana portugalska galija, koja ponekad iz Atlantika zaluta u Sredozemlje, ali još ih nismo uočili u našem moru ", zaključio je ovaj stručnjak, prenosi Patria.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije