Ovo su manastiri na Kosovu koji se nalaze na listi UNESCO-a

Radiosarajevo.ba
Ovo su manastiri na Kosovu koji se nalaze na listi UNESCO-a
Wikipedia / Manastir Dečani
U subotu je iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu krenuo voz zbog kojeg umalo nije došlo do sukoba između Srbije i Kosova.

Na vozu, napravljenom u Rusiji, a ofarbanom u bojama srpske zastave, je na više jezika ispisano "Kosovo je Srbija", a unutrašnjost je ukrašena freskama iz manastira na Kosovu koji su na listi Svjetske baštine UNESCO-a.

Nećemo ulaziti u to koliko je to zaista bila pokretna izložba te koja je bila motivacija slanja tog voza na Kosovo, nije loše podsjetiti se koji su to manastiri na Kosovu koji se nalaze na toj listi.

Ukupno ih je četiri, a na listi UNESCO-a su se našli 2004. godine, dok su 2006. godine proglašeni ugroženim spomenicima.

UNESCO je 2004. na listi Svjetske baštine imao samo Visoke Dečane, da bi dvije godine kasnije tu uvrstio i ostala tri manastira. Svi oni se na listi nalaze pod imenom "Srednjovjekovni spomenici na Kosovu".

Podsjećamo, 2015. godine Kosovo nije uspjelo u namjeri da postane član UNESCO-a te se manastiri na Kosovu, što se UNESCO-a tiče, i dalje vode pod Srbijom.

Srednjovjekovni spomenici na Kosovu

Manastir Dečani

Manastir Dečani - Ovo su manastiri na Kosovu koji se nalaze na listi UNESCO-a

Manastir Visoki Dečani jedan je od najvažnijih manastira srpske pravoslavne crkve koji se nalazi na Kosovu, 12 km južno od grada Peć. Samostan (manastir) je najveća srednjovjekovna srpska crkva u kojoj se nalaze najbolje sačuvane freske na Balkanu.

Godine 2004, UNESCO je upisao manastir na popis mjesta Svjetske baštine u Europi, navodeći njegove freske kao "najvrednije primjere tzv. renesanse Palaeologa u bizantskom slikarstvu" i "vrijedne zabilješke života u 14. stoljeću".

Pećka patrijaršija

Pećka patrijaršija - Ovo su manastiri na Kosovu koji se nalaze na listi UNESCO-a

Manastir Pećka patrijaršija manastir je Srpske crkve u blizini grada Peći, na Kosovu.

Kompleks crkava je duhovno središte i mauzolej srpskih nadbiskupa i patrijarha od 13. st.

Dana 13. jula 2006. godine, kompleks je upisan na UNESCO-ov popis mjesta Svjetske baštine u Europi kao dodatak već upisanom manastiru Visoki Dečani (Srednjovjekovni spomenici na Kosovu) koji se nalazi i na popisu mjesta svjetske baštine u opasnosti.

Bogorodica Ljeviška

Bogorodica Ljeviška - Ovo su manastiri na Kosovu koji se nalaze na listi UNESCO-a

Bogorodica Ljeviška je srpska pravoslavna crkva iz 12. stoljeća u gradu Prizrenu na Kosovu. Jedna je od srednjovjekovnih srbijanskih spomenika na Kosovu koji su pod zaštitom UNESCO-a kao svjetska baština.

Manastir Gračanica

Manastir Gračanica - Ovo su manastiri na Kosovu koji se nalaze na listi UNESCO-a

Manastir Gračanica je manastir Srpske pravoslavne crkve na Kosovu s crkvom posvećenom Navještenju. Manastir se nalazi u mjestu Gračanica, 5 km od Prištine, i najbliže mu je naselje Lipljan (starorimsko naselje Ulpiana), stara biskupska prijestolnica.

Godine 2004. dospio je na UNESCO-ov popis mjesta Svjetske baštine u Europi pod nazivom Srednjovjekovni spomenici na Kosovu (skupa s manastirom Visoki Dečani, crkvom Gospe Ljeviške i Pećkom patrijarhijom), a 13. jula 2006. godine dolazi na popis ugroženih mjesta svjetske baštine.

Ovako je, inače, izgledala unutrašnjost spornog voza.

freske-voz-tanjug.jpg - Ovo su manastiri na Kosovu koji se nalaze na listi UNESCO-a

UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization – Obrazovna, naučna i kulturna organizacija Ujedinjenih Nacija) osnovana je 16. novembra 1945. godine kao “intelektualna” agencija Ujedinjenih Nacija, s ciljem da provodi vjerovanja nacija o tome da politički i ekonomski sporazumi nisu dovoljna garancija trajnog mira.

Mir mora biti ostvaren na osnovu humane, moralne i intelektualne solidarnosti. UNESCO postoji da bi oživio kreativnu inteligenciju i izgradio uvjete očuvanja mira i održivog razvoja.

UNESCO obavlja svoje ciljeve kroz pet glavnih programa: obrazovanje, prirodne znanosti, društvene / humanističke znanosti, kulture i komunikacija / informacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije