Novi Pazar: Bošnjaci nemaju povjerenje u državne organe Srbije

Anadolija
Novi Pazar: Bošnjaci nemaju povjerenje u državne organe Srbije
/ Anadolija
Bošnjaci nemaju povjerenje u državne organe Srbije, poručili su sa današnjeg skupa u Novom Pazaru, koji je organizovala Stranka demokratske akcije Sandžak, i pozvali Vladu Srbije i predstavnike Evropske unije na razgovor o svim problemima s kojima se

Skup 'Za vladavinu prava, pravnu sigurnost i jednakost pred zakonom' je organizovan povodom deset godina od upada naoružanih lica u prostorije SDA Sandžaka, nerasvjetljenog pokušaja ubistva Sulejmana Ugljanina i svih ostalih zločina nad Bošnjacima u Sandžaku. 

Učesnici protesta su tražili rješavanje slučajeva ubistava i otmica Bošnjaka iz '90-ih godina, donošenje zakona o lustraciji i vladavinu prava. 

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka i Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Sulejman Ugljanin pozvao je danas predstavnike vlasti Srbije i Evropske unije (EU) u Beogradu na razgovore kako bi se uspostavila vladavina prava i vratilo povjerenje u državne organe u regiji Sandžak. 

Ugljanin je u svom obraćanu posebno kritikovao rad pravosuđa i policije i njihovog odnosa prema Bošnjacima, istakavši da sudije koji učestvuju u političkim procesima nemaju više prava da sude niti njihove presude obavezuju Bošnjake. 

"Pozivam predsjednika Vlade Srbije (Aleksandar Vučić) i predstavnike EU da zajedno nastavimo započete razgovore, da uspostavimo red i program u državnim organima, tužilaštvima, policiji i sudstvu. Da uspostavimo nacionalnu strukturu i usaglasimo sa nacionalnom strukturom stanovništva u Sandžaku i da na taj način gradimo Bošnjacima povjerenje u državne organe", rekao je Ugljanin u svom obraćanju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije