Nakon tri godine: Otvoren novi terminal aerodroma "Franjo Tuđman"

Radiosarajevo.ba
Nakon tri godine: Otvoren novi terminal aerodroma "Franjo Tuđman"
Novi terminal aerodroma "Franjo Tuđman" zvanično je otvoren večeras u Zagrebu, a gradnja je počela prije više od tri godine.

Kako piše Index, prvi let s novog terminala planiran je za 28. marta. Tog dana, tačno u ponoć sve operacije i svi procesi prelaze sa starog na novi putnički terminal. Ujedno na taj dan, u 5,50 sati krenut će prvi avion Croatia Airlinesa po redovnom redu letenja iz Zagreba za Dubrovnik.

Gradnja novog terminala vrijednog 331 miliona eura započela je sredinom decembra 2013. godine. Novi terminal se proteže na 65 hiljada četvornih metara na četiri nivoa, s tim da će se prve dvije koristiti za dolaske, a druge dvije za odlaske.

Postavljeno je 30 šaltera za check-in i napravljeno je osam aviomostova – dva za domaći i šest za međunarodni promet, s mogućnošću daljnjeg proširenja na ukupno 16 aviomostova.

Nova zgrada u prvoj fazi moći će primiti 5 miliona putnika, a kada se broj putnika poveća iznad toga broja, kapacitet će se povećati na 8 miliona putnika. Napravljen je parking s 1.100 parkirnih mjesta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije