Maslenik u Istri "ispisuje" Tito

Radiosarajevo.ba
Maslenik u Istri "ispisuje" Tito
Zahvaljujući trudu Eđidija Labinca iz Vabrige u Istri je 80-ih godina prošlog stoljeća niklo 88 stabala masline, koje savršeno posađene formiraju ime Josipa Broza Tita.

Svako slovo je dugačko oko dvadesetak metara, a cijeli natpis "Tito" je širok oko sedamdesetak metara. Slova su zbog svoje veličine vidljiva tek iz aviona, a ima i znatiželjnika koji ih traže na Google Mapsu.

"Prvo slovo 'T' se nalazi na privatnom posjedu, a preostala tri su na općinskom zemljištu i zajednički ih uređujemo, od košenja trave do obrezivanja maslina", rekao je predsjednik općine Tar - Vabriga, Nivio Stojnić.

Aldo Vižintina (67) je prije dvadesetak godina uspio da spase ovaj jedinstveni maslinjak od suše, piše 24sata.hr

"Danas je drveće u veoma dobrom stanju i godišnje daje oko tonu maslina, a preradom dobijemo oko 200 litara kvalitetnog devičanskog maslinovog ulja za koje se priprema etiketa 'Titovo ulje'", rekao je Vižintin prije nekoliko godina, koji je kasnije brigu o drveću prepustio općini Tar-Vabriga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije