Lopovi iz BiH pljačkali po Hrvatskoj: Staricu pretukli i ostavili vezanu u podrumu

Fena
Lopovi iz BiH pljačkali po Hrvatskoj: Staricu pretukli i ostavili vezanu u podrumu
Wikipedia / Hrvatska policija / Ilustracija (Na slici nije prikazan događaj iz teksta)
Dvojicu državljana BiH je sisačko-moslovačka policija osumnjičila za 12 krađa i razbojništava na području Gline i Topuskog u Hrvatskoj, a kazneno su prijavljeni i da su kod Gline pretukli i u podrumu ostavili vezanu 80-godišnju staricu.

Hrvatska policija je u četvrtak priopćila da su, u suradnji s bosanskohercegovačkim kolegama iz Velike Kladuše, proveli istragu nad 29-godišnjakom i 31-godišnjakom zbog sumnje da su na području Gline i Topuskog od početka septembra do sredine oktobra počinili devet teških krađa i dvije krađe te po jedno razbojništvo i oštećenje tuđe stvari.

Sumnjiči ih se tako da su 8. oktobra u mjestu Mali Obljaj ilegalno prešli državnu granicu, provalili u u tamošnju kuću te zasad nepoznatim predmetom u glavu udarili 80-godišnju vlasnicu, koju su u podrumu ostavili vezanu za stolicu. U sisačkoj bolnici poslije su joj utvrđene lakše povrede.

Iz kuće su joj ukrali mobitel i torbicu s novčanikom s ličnim dokumentima i novcem.

Na tom su području počinili pet krađa iz četiri porodične kuće, odakle su odnijeli dvije motorne pile, pročistač za vodu, sjekiru, blanjalicu, okretač, ražanj, prijenosni računar, ribarske štapove i pribor, mačetu, novčanik u kojem se nalazila bankovna kartica te mobitel, dok iz jedne vikendice nisu ništa ukrali.

Četiri teške krađe počinili su i u Starom Selu Topuskom, gdje su iz šumarske kuće ukrali ručna kolica i pretvarač napona, iz vikendice vrtnu kopačicu, dva trimera, motornu pilu, dvogled i sjekiru, dok su u dvije porodične kuće provalili ništa ne ukravši.

U Malom Obljaju su iz dvorišta ukrali bakreni rakijski kotao, a iz otključane kuće mobitel i novac. U istom su mjestu potrgali dvije brave te razbili staklo na vratima ličnog automobila.

U policiji ukupnu materijalnu štetu počinjenu ovim kaznenim djelima procjenjuju na oko 50.000 kuna, navodeći kako je većina ukradenih predmeta pronađena te će biti vraćena vlasnicima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije