Liberation: Ugledni svjetski intelektualci traže ostavku Hasanbegovića

Radiosarajevo.ba
Liberation: Ugledni svjetski intelektualci traže ostavku Hasanbegovića
/ Anadolija
Francuski dnevni list Liberation objavio je otvoreno pismo s peticijom za smjenu hrvatskog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Razlog je njegov historijski revizionizam i simpatije za kolabracionistički ustaški režim, a kritikuje se i zbog i zbog ukidanja povjerenstva za neprofitne medije, te "čistki" na HRT-u.

Među potpisnicima peticije su ugledna imena kao što su talijanski marksistički teoretičar Antonio Negrij, bosanskohercegovački režiser i dobitnik Oskara Danis Tanović, profesorica na kalifornijskom Berkeleyju Judith Butler, francuski filozof Alain Finkielkraut, talijanski književnik i nobelovac Dario Fou, bivša kanadska premijerka Kim Campbell, bivši španski ministar vanjskih poslova Miguel Ángel Moratinos, te poznati europski intelektualci Etienne Balibar, Chantal Mouffe

Svoje potpise stavili su i poznati francuski aktivisti i lovci na naciste Beate i Serge Klarsfeld.

"Zlatko Hasanbegović iskorištava nasilje totalitarstičkih režima kako bi diskreditirao borbu protiv fašizma. On nije izabran zbog svojih kompetencija u području kulture, već kako bi promovirao ideologiju koju zastupa. U svojim govorima i publikacijama on u pitanje dovodi povijesne istine i osnovne vrijednosti naše političke unije, stoji u otvorenom pismu koje je objavio Liberation.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije