Još jedna smrt zbog fatalne kombinacije: Napa i plinski bojler nikada zajedno

Radiosarajevo.ba
Još jedna smrt zbog fatalne kombinacije: Napa i plinski bojler nikada zajedno
/ Kuća u kojoj se dogodila tragedija; Jutarnji list
I ove zime dešavaju se kobni slučajevi od trovanja ugljen-monoksidom, kao rezultat neispravnih plinskih instalacija.

Najnoviji slučaj desio se u Zagrebu u nedjelju, kada je život izgubila 63-godišnja ženska osoba LJ.R. dok je njene četiri godine mlađa sestra završila u bolnici.

 Po pisanju hrvatskih medija, razlog ove tragedije je fatalna greška koju, nažalost, mnogi čine. U stanu su istovremeno bili uključeni plinski bojler i kuhinjska napa. 

"Očevidom je utvrđeno da je do trovanja došlo jer je su se u stan vratili dimni plinovi iz bojlera. Kobnu grešku sestre koje žive u stanu prema svemu sudeći napravile su uključivši u isto vrijeme i plinski bojler i napu. Naime, upaljena napa stvara u prostoriji zaseban podtlak koji zatim može povući plinove iz bojlera i dimnjaka, odnosno vratiti smrtonosni ugljični dioksid ili još smrtonosniji ugljični monoksid nazad u prostoriju. Na taj način napa može iz prostorije u roku od samo pola minute isisati sav kisik, nakon čega osobe koje se nalaze u prostoriji najprije gube svijest, a zatim i umiru. Štoviše, upravo zbog ovakvih incidenata u kućanstva se sve više ugrađuju posebne sklopke koje ne dozvoljavaju da nape i bojleri budu uključeni u isto vrijeme", piše Jutarnji list

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije