Izbušili rupu sjekirom u zaleđenom jezeru, skinuli se i uronili u ledenu vodu!

Radiosarajevo.ba
Izbušili rupu sjekirom u zaleđenom jezeru, skinuli se i uronili u ledenu vodu!
Otprilike jednom sedmično skupina muškaraca iz Zagreba okupi se na Jarunu, izbuši rupu u ledu ako se jezero smrznulo, skine se u kupaće gaćice i uroni u ledenu vodu.

Napravili su to i jučer, na najdepresivniji dan u godini, četiri dana nakon što su posljednji put uronili. O čemu se radi pojasnio je za Index.hr jedan od njih Goran Chloupek Gaura.

"Prakticiramo Wim Hof metodu čiji je dio uz tehniku disanja i vježbe izlaganje hladnoći. Prethodno dišemo tako da je udah dva puta duži nego izdah i nakon 30-ak udisaja izdahnemo i držimo tako bez zraka koliko ide, zatim udahnemo, 15 sekundi držimo sa zrakom pa sljedeći ciklus. Napravimo prije ulaska 4 ili 5 takvih ciklusa, krv se zasiti kisikom, njena lužnatost poraste tako i da se nakon toga lakše može u hladnu vodu", opisao je.

Dodaje da je kod ulaska u vodu važno biti opušten i prihvatiti hladnoću.

"Izazovno je na početku, obično bude nešto hladnije na početku, ali vrlo brzo tijelo prihvati i osjećaj je fantastičan, pun životnosti. Adrenalin i dopamin preplave osobu, osjeti se živo i osjeti nalet energije. Nakon izlaska čovjek se osjeća snažno i dobro raspoloženje traje do kraja dana", ispričao je.

Kako kaže, Wim Hof metodu prakticira zbog njenih mnogih dobrobiti, kao što su više energije tokom dana,veća opuštenost, manje stresa, bolja usredotočenost, snažniji organizam, bolji imunitet, veća izdržljivost i otpornost na hladnoću, bolji san, bolja regeneracija tijela i osjećaj sreće i životnosti.

"Sjajan je osjećaj nadići vlastite granice", zaključuje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije