Hiljade vjernika na bajram-namazu u sandžačkim džamijama

Anadolija
Hiljade vjernika na bajram-namazu u sandžačkim džamijama
/ AA
Uz prisustvo velikog broja vjernika na bajram-namazu u Sandžaku je jutros počelo obilježavanje Kurban-bajrama, najvećeg praznika muslimana.

U organizaciji Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) i Islamske zajendice Srbije (IZS) bajram-namaz je u srbijanskom dijelu Sandžaka klanjan u skoro 200 džamija. Kurban bajram se obilježava u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, Novoj Varoši, Prijepolju i Priboju.

U Novom Pazaru, u Hadži Mehovoj džamiji je održana centralna bajramska svečanost Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZuS).

Prije klanjanja bajram-namaza uz učenje Kur’ana i ilahije učenici novopazarske Gazi Isa-begove medrese priredili su vjerski program.

Bajram-namaz i hutbu pred više stotina vjernika predvodio je predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) Mevlud. ef. Dudić.

Dudić je u bajramskoj hutbi istakao da danas svaki narod i svaki čovjek prolazi kroz poziciju Habila i Kabila, dvojice sinova prvog čovjeka na zemlji i Božjeg poslanika Adema te da su muslimani na ovim prostorima uvijek bili oni koji nisu htjeli dići ruku na svoga brata.

“Mi smo kroz povijest uvijek bivali Habil, spremni da se žrtvujemo, i danas smo u toj poziciji, da nećemo dići ruku na brata svoga,želimo da naša djela budu primjer. Mi danas nismo slabići kako bi nas svako mogao gaziti već dostojanstveno, iskreno i u ime Allaha nastojimo očuvati dostojanstvo naših života, naših institucija, vakufskih dobara, naših džamija, vjere, kulture i nacije”, poručio je Dudić.

On je podsjetio vjernike da klanje kurbana predstavlja zamjenu za ljudske žrtve i spremnost čovjeka da se žrtvuje kako bi pokazao iskrenu vjeru u jednoga Boga.

“Neka nam kurbani zamijene sebičnost, škrtost, licemjerstvo. Danas ćemo dati dio od sebe za sebe”, naveo je glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji.

Tradicionalno, nakon izlaska iz džamije, muslimani međusobno čestitaju Bajram, a potom obilaze mezarja gdje uče Fatihu i druge sure iz Kur'ana svojim umrlima.

U Novom Pazaru, Sjenici, Priboju, Tutinu i na više mjesta drugih , u organizaciji islamskih zajednica, humanitarnih i drugih organizacija danas i narednih dana Kurban-bajrama biće organizovano prinošenje kurbana i podjela kurbanskog mesa za siromašne građane i socijalno ugrožene kategorije stanovništva.

 

Prvog dana Bajrama se nakon prinošenja kurbana u Sandžaku organizuju porodični ručkovi. Svečano odjeveni muškarci, obilaze rodbinu, prijatelje i komšiluk. Žene prvog bajramskog dana obično ostaju kod kuće kako bi dočekale goste, a međusobno i sa porodicom u posjete odlaze zadnjih dana Bajrama.

Bajram predstavlja posebnu radost za djecu koja takođe odlaze u bajramske posjete prilikom kojih im se daruju slatkiši i novac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije