Grabar-Kitarović: Hrvatska ne želi blokirati Srbiju na putu prema EU

Anadolija
Grabar-Kitarović: Hrvatska ne želi blokirati Srbiju na putu prema EU
/ Anadolija
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović nakon završetka sastanka procesa Brdo-Brijuni u Sarajevu naglasila je kako je imala "otvorenu raspravu" s predsjednikom Srbije.

Istakla je kako "Hrvatska ne blokira niti želi blokirati pristup Srbije Evropskoj uniji", ali je "zabrinuta razvojem događaja kada je riječ o evroatlantskim integracijama zemalja Jugoistočne Evrope" od posljednjeg procesa Brdo-Brijuni održanom u Zagrebu prošle godine.

"Dobra je vijest da je Crna Gora potpisala ugovor o pristupanju NATO-u. Isto tako želimo vidjeti napredak i Makedonije i BiH i svih država za članstvo u EU. U ovom trenutku smo između zamora proširenjem i reformama nedostatkom optimizma. U duhu zajedničke saradnje i dobrosusjedskih odnosa želimo nastaviti na političkoj potpori procesu proširenja. Želimo i druge vidove saradnje na prostoru sigurnosti, pitanja migracija i drugih pitanja", poručila je hrvatska predsjednica.

Podsjetila je na razgovor koji je obavila sa Tomislavom Nikolićem, predsjednikom Srbije.

"Želim reći da smo Nikolić i ja vodili otvorenu raspravu. Napominjem da Hrvatska ne blokira niti želi blokirati pristup Srbije u EU. Međutim, ono na čemu ćemo ustrajati jeste ispunjenje svih mjerila i kriterija za članstvo i danas sam pozvala Nikolića da Hrvatska i Srbija sjednu zajedno za stol i dogovorom riješimo ova pitanja", istakla je.

Podsjetila je kako "neće govoriti o detaljima razgovora sa Nikolićem"

"Ponavljam, pozvala sam da Srbija i Hrvatska sjednu za stol. Mi znamo koliko su teška pristupanja Evropskoj uniji. U konačnici, sve što je učinjeno, Hrvatska je danas bolja zemlja i sve u procesu pristupanja je na korist svih građana Hrvatske kako većinskog, tako i nacionalnih manjina", zaključila je Grabar-Kitarović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije