Gospić: Vjenčala se dva robijaša u zatvoru

Radiosarajevo.ba
Gospić: Vjenčala se dva robijaša u zatvoru
Arhiv / Ilustracija
Hrvatska je u petak prvi put u svojoj historiji svjedočila zatvorskom vjenčanju dvaju muškaraca, koji su se zaljubili iza gospićkih rešetaka.

Jedan od njih je Erik Rubinić (39), koji je javnosti postao poznat 2006. kad su ga uhapsili zbog ubistva ljubavnika Mije Vidovića, tad 64-godišnjaka. O njegovu sad zakonskom partneru Mati Njegovanu ništa se ne zna osim da zatvorsku kaznu služi u Gospiću.

 

Kako doznaju 24sata.hr, svjedoci na vjenčanju koje je bilo u petak u prostorijama gospićkog Matičnog ureda, poput Erika i partnera Mate, dolaze iz gospićkog zatvora te su istih seksualnih sklonosti kao novopečeni bračni par.

 

“Procedura kod ovakvih vjenčanja je ista kao i kod nazovimo uobičajenog vjenčanja. Naravno, zakonski tekst koji se izgovara je drukčiji jer umjesto ‘mlada’ govori se ‘partner’. Papirologija se prije rješava. Moguće je da zatvorenike zaštitari preprate do našeg ureda, kamo se dostavi potrebna dokumentacija i dogovori datum vjenčanja, kopiraju osobne iskaznice, odrede kumovi i ostalo.

 

Zbog zaštite para nismo u mogućnosti ništa detaljnije komentirati, ali mogu reći da prvi put imam ovakav slučaj i tretiram ga kao i svaki drugi. Brak je brak”, kaže nam matičarka Katarina Župan, koja je ozakonila vezu dvojice zatvorenika.

 

Mladencima su ujedno, neslužbeno se doznaje, u zatvoru navodno pripremili posebnu sobu za prvu bračnu noć, koju su prigodno ukrasili. Da bi im bilo što ugodnije i da imaju pravi osjećaj posebnosti njima jedinstvenog dana, sobu su navodno popunili i balonima. Ravnatelj zatvora Željko Rukavina ispričao se da ne može komentirati ovaj slučaj zbog zakonskih propisa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije