Glasanje u Srbiji: "Drskost je odrediti narodu kako će da nešto slavi i zove"

Anadolija
Glasanje u Srbiji: "Drskost je odrediti narodu kako će da nešto slavi i zove"
AA / Glasa se i u Srbiji
Biračka mjesta za izjašnjavanje na referendumu o Danu Republike Srpske u Srbiji otvorena su u sedam sati.

Na njima će moći da se izjasne svi građani bh. entiteta Republika Srpska koji žive u Srbiji ili se danas nalaze u pet gradova u kojima je organiziran referendum.

Za glasanje u Srbiji dostavljeno je 13 hiljada glasačkih listića, a predstavnici biračkih mjesta očekuju da će biračko pravo ostvariti oko deset hiljada građana.

"Na naše veliko iznenađenje, na glasačkom mjestu u predstavništvu Republike Srpske već u 6.30, ispred prostorija Predstavništva, naši građani su stajali i čekali da ostvare svoje glasačko pravo. Ono što mogu u ovom trenutku reći jeste da je u sedam sati otvoreno svih pet glasačkih mjesta u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Subotici i u Pančevu i da glasanje protiče bez bilo kakvih problema", rekao je za AA direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

Cicović je dodao da će svakom građaninu RS-a koji dođe s ličnom kartom, pasošem ili vozačkom dozvolom, biti omogućeno glasačko pravo, a da će onim građanima koji imaju dokument Srbije, provjerom u biračkom spisku biti omogućeno glasanje.

"Ja to podržavam. Ogroman je cinizam i drskost da oni određuju narodu kada će da slavi i kako će da se zove", rekao je Sretko Vidaković iz Šekovića, nakon glasanja na biračkom mjestu u entitetskom predstavništvu u Beogradu.

Na istom mjestu glasao je i Slavko Macan iz Foče, koji je istaknuo da se ne bavi politikom, ali da smatra da je referendum trebalo "obavezno da bude raspisan".

"Izašao sam zato što mislim da se ovim referendumom pokazuje volja naroda i to koliko je narod spreman da pokaže patriotizam, jer mnogo ljudi je izginulo za tu našu slavu, za taj dan, 9. januar, za Republiku Srpsku", rekao je Novica Petković nakon što je ostvario svoje glasačko pravo.

On je dodao da je izlazak na referendum pokazatelj volje naroda, koja nikada nije bila veća, protiv "pritisaka sa svih strana, od međunarodne zajednice, visokih predstavnika, institucija u Sarajevu".

Biračka mjesta na kojima se građani Republike Srpske mogu izjasniti na referendumsko pitanje "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?" u Srbiji bit će otvorena do 19 sati.

Pravo na izjašnjavanje ima 1.219.399 građana RS-a koji su dužni da kod sebe imaju jedan od važećih dokumenata, ličnu kartu, vozačku dozvolu ili pasoš.

Centralni glasački spisak utvrdila je Republička komisija za provođenje referenduma nakon što je Centralna izborna komicija Bosne i Hercegovine odbila dostaviti izvod iz Centralnog biračkog spiska za RS.

Odluku o raspisivanju referenduma o Danu Srpske usvojila je Narodna skupština RS-a na posebnoj sjednici 15. jula, reagirajući na odluku Ustavnog suda BiH iz novembra prošle godine.

Ustavni sud BiH proglasio neustavnim obilježavanje 9. januara kao Dana Republike po apelaciji člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Raspisivanje referenduma podržali su poslanici i vladajuće koalicije i opozicije, a zasjedanje su prije glasanja napustili predstavnici koalicije “Domovina” u entitetskoj skupštini.

Zahtjev Narodne skupštine RS-a za preispitivanje odluke o proglašenju neustavnim 9. januara kao Dana RS-a Ustavni sud BiH odbio je na sjednici 17. septembra. Tada je sud donio i privremenu mjeru kojom je zabranio daljnje aktivnosti na provođenju referenduma.

Kolegij Narodne skupštine RS-a po prijemu odluka Ustavnog suda BiH na sjednici održanoj u srijedu usvojio je zaključke kojim konstatira da se odluka Ustavnog suda BiH provodi i tražio od Vlade RS-a da u skupštinsku proceduru uputi prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o praznicima RS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije