Ef. Zukorlić i vođa Čečena Ramzan Kadirov u misiji pomirenja Bošnjaka i Srba

Radiosarajevo.ba
Ef. Zukorlić i vođa Čečena Ramzan Kadirov u misiji pomirenja Bošnjaka i Srba
/ Foto: Anadolija
Podgorička Pobjeda piše će se bivši sandžački muftija Muamer efendija Zukorlić uključiti u koncipiranje Deklaracije o pomirenju Bošnjaka i Srba u Crnoj Gori.

Ovu deklaraciju inicirali su lideri Demokratskog fronta CG  Andrija Mandić i Milan Knežević, uz pomoć najbližih saradnika čečenskog predsjednika Ramzana Kadirova i grupe akademika Srpske akademije nauka i umjetnosti, piše Pobjeda.

Zukorlić je poziv iz Podgorice dobio od jednog od čelnika Fronta, ali u jučerašnjem razgovoru za Pobjedu nije želio otkrivati o kome se radi. Čeka zvanični susret s inicijatorima, koji bi trebalo da bude upriličen u Beogradu, u prostorijama Skupštine Srbije.

Muamer Zukorlić je narodni poslanik i predsjednik Odbora za obrazovanje Skupštine Srbije.

"Poznati su moji, principijelni stavovi vezani za položaj Bošnjaka u Sandžaku, njihovu raspolućenost poslije obnavljanja crnogorske nezavisnosti, težak socijalni položaj i neadekvatan odnos crnogorskih vlasti prema brojnim problemima crnogorskih građana muslimanske vjeroispovijesti. Posebno na crnogorskom sjeveru gdje su Bošnjaci sa Srbima, većinski narod", rekao je Zukorlić za Pobjedu.

Krivce za takvu situaciju Zukorlić vidi u Demokratskoj partiji socijalista CG, na čelu sa Milom Đukanovićem, zatim u Bošnjačkoj stranci i njenom vođstvu, a naposljetku i u Islamskoj zajednici – reisu Rifatu efendiji Fejziću i njegovim najbližim saradnicima.

Sva tri "segmenta svjetovne i duhovne vlasti" smatra isključivo odgovornim za sve izrazitija i dublja socijalna, politička, nacionalna i ukupna društvena raslojavanja, pa bi Deklaracija o pomirenju dva naroda mogla biti jedan od odgovora na zatečeno stanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije