Drama: Zaustavljen srpski voz zbog informacija da se na pruzi nalazi eksploziv

Radiosarajevo.ba
Drama: Zaustavljen srpski voz zbog informacija da se na pruzi nalazi eksploziv
/ Foto: Vladimir Živojinović / RAS Srbija
Prvi put nakon bombardiranja NATO-a, uspostavlja se željeznička linija na relaciji Beograd - Kosovska Mitrovica.

No, na Kosovu tvrde da je linija ilegalna, a kosovska ministrica Edita Tahiri tražila je od Bruxsellesa da zaustavi voz. Vagoni su iznutra ukrašeni slikama freski iz četiri manastira koji se nalaze na UNESCO-voj listi zaštićene svjetske baštine od 2004. a od 2006. su na listi ugrožene svjetske baštine, piše RTS.

Srbi smatraju da cilj toga nije provokacija, već da se pokaže srpska tradicija.

No, nakon polaska voza ubrzo se pojavila informacija da se na pruzi nalazi eksploziv, pa je srpski premijer Aleksandar Vučić sazvao vanrednu konferenciju za novinare.

Specijalci provjeravaju prugu nakon snimke o postavljanju eksploziva na trasi Beograd- Kosovska Mitrovica.

Na administrativnom prijelazu Jarinje pojačano je prisustvo pripadnika kosovske policije koji će večeras kontrolirati voz koji je prvi put nakon 18 godina krenuo iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu.

Zamjenik zapovjednika Kosovske policije za regiju sjever, Besim Hoti. izjavio je za Kosovapress da je policija spremna zabraniti ulazak srpskim dužnosnicima koji za ulazak na Kosovo nemaju potrebne dozvole.

Na stajalištu u Donjem Jarinju nalazi se oko 50 pripadnika kosovske policije i desetak policijskih vozila. Na željezničkoj stanici u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice u tijeku su pripreme za dolazak vlaka iz Beograda.

U kosovskoj policiji potvrđeno je da su specijalne jedinice policije za deminiranje tokom dana kontrolirale prugu na sjeveru Kosova nakon što se na društvenim mrežama pojavila snimka kako nepoznate osobe postavljaju eksploziv uz šine na nepoznatoj lokaciji i prijetnja da je eksploziv namijenjen vozu Beograd-Kosovska Mitrovica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije