Dačić: Albanska dijaspora planira napasti ambasade i konzulate Srbije

Fena
Dačić: Albanska dijaspora planira napasti ambasade i konzulate Srbije
/ Anadolija
"Srbija je od zapadnih obavještajnih agencija dobila informacije da albanska dijaspora priprema zauzeti srpska diplomatsko-konzularna predstavništva.

A sve kako bi prisilila Beograd da odustane od gonjenja Ramusha Haradinaja, uhapšenog po potjernici Srbije zbog ratnih zločina", rekao je u utorak srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić.

"Informacija je došla iz jedne velike zemlje i velike sigurnosne zajednice s imenima i prezimenima ljudi te imenom države o kojoj se razgovaralo kao mogućoj zemlji u kojoj bi meta možda mogla biti naša ambasada ili konzulat", rekao je Dačić za Radio-televiziju Srbije (RTS), javlja Hina.

Zauzimanjem nekog od diplomatsko-konzularnih predstavništava i uzimanjem talaca Srbija bi trebala biti prisiljena da odustane od gonjenja Haradinaja, uhapšenog prošle sedmice u Francuskoj po međunarodnoj potjernici Srbije zbog ratnih zločina na Kosovu, rekao je Dačić.

Radi se "o zemljama koje imaju brojnu albansku dijasporu", rekao je Dačić i dodao "Države domaćini odgovorne su za sigurnost srpskih diplomatsko-konzularnih predstavništava" i podignut je stepen sigurnosti i zaštite.

Protesti albanske dijaspore ispred diplomatsko-konzularnih predstavništava Francuske i Srbije "neće utjecati na stajališta Srbije, bilo da se radi o Haradinaju ili nekome drugome" te naglasio da je "riječ o ratnim zločinima" i optužio Prištinu da "brani ratnog zločinca", poručio je srbijanski ministar vanjskih poslova.

Tokom sukoba sa srpskim snagama Haradinajeva jedinica Crni orlovi kontrolirala je graničnu regiju s Albanijom. Beograd optužuje njegovu grupu da je mučila i ubila više desetaka srpskih civila čija su tijela otkrivena blizu jezera Radonjić u području Dečana, na sjeveru Kosova. Srpsko tužiteljstvo je protiv Haradinaja podnijelo 108 kaznenih prijava sumnjičeći ga za terorizam, udruživanje radi neprijateljske djelatnosti i ubijanja civila.

Haradinaj je u decembru 2004. bio izabran za premijera Kosova. Nakon 100 dana je podnio ostavku kako bi odgovarao za ratne zločine Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) koji ga je oslobodio 2008. nakon što mu je suđeno po 37 optužnica, te zatim ponovno oslobođen na prizivnom sudu 2012.

Hardinaja je francuska granična policija uhapsila 4. januara u Baselu kad je doletio iz Prištine putujući s diplomatskom putovnicom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije