Da li je bolji od finske Patrije: Jane's predstavio oklopno vozilo Lazar 3

Fena
Da li je bolji od finske Patrije: Jane's predstavio oklopno vozilo Lazar 3
/ Foto: Jugoimport
Ugledni vojni portal Jane's predstavio je srbijansko oklopno vozilo Lazar 3 ističući njegovu snažnu čeličnu šasiju, pogon na svih osam točkova kao i sofisticiranu modularnu balističku zaštitu.

Jane's  navodi da Lazar 3 ima moćan motor (dizelaš Cummins ISM500 snage 500 konja), automatski mjenjač, kao i mnoge druge modifikacije u odnosu na prethodnu verziju. Novine su razvijene na bazi prethodnog iskustva korisnika, prenosi Tanjug.

Posadu obično čine tri osobe – komandant, vozač i nišandžija – a pored njih moguće je smjestiti još devet vojnika. Međutim, broj ljudi u vozilu ovisi od sistema naoružanja.

Vozač i komandant se nalaze u prednjem dijelu vozila u koje ulaze kroz bočna vrata. A imaju imaju i poklopac iznad svojih prostora.

Ukupna težina vozila je 26.000 kilograma, no ako se uzmu u obzir buduće nadogradnje i opremanje težim naoružanjem, moguće je da Lazar 3 dostigne 32 tone. Razvija maksimalnu brzinu 110 km/h.

Na osnovnu verziju Lazara 3 moguće je ugraditi različite sisteme naoružanja.

Lazar 3 je nedavno predstavljen i na sajmu naoružanja u Abu Dhabiju gdje je izazvao pažnju posmatrača i vojnih eksperata. Tada su predstavnici srbijanske firme Jugoimport SDPR naveli da Lazar 3 nudi bolji omjer kvaliteta i cijene od finske Patrije, koja se inače smatra najboljom u svojoj klasi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije