Crna Gora na korak do članstva u NATO-u: Podržao ih i američki Senat

Radiosarajevo.ba
Crna Gora na korak do članstva u NATO-u: Podržao ih i američki Senat
Screenshot / YouTube - Ilustracija
Crna Gora će vrlo skoro postati nova članica NATO saveza, a posebno je njihovo članstvo potvrđeno večerašnjom odlukom američkog Senata da većinom glasova ratificira Protokol o pristupanju ove države NATO-u.

Velikom većinom glasova američki senatori su odlučili da, nakon Slovenije, Albanije i Hrvatske, Crna Gora postane četvrta balkanska zemlja koja je ušla u NATO, a vrlo skoro ova odluka će biti proslijeđena i američkom predsjedniku Donaldu Trumpu na ratificiranje, prenosi New York Times.

Iako svojom veličinom nije mnogo značajna, strateški kao bivši savezni Rusije, Crna Gora je veoma važan faktor u borbi Zapada sa zvaničnom Moskvom, a posebno je važna činjenica da NATO dobija još jedno strateško uporište u Jadranskom moru.

"Budući da Crna Gora graniči sa pet balkanskih nacija, uključujući i dva NATO saveznika, njeno uključivanje u ovaj savez će biti podrška za velike demokratske reforme, povećat će se i njeno tržište, a naravno sigurnost i stabilnost spram susjeda bit će im velika privilegija", kazao je državni sekretar Rex Tillerson, u poruci Senatu da brzo odluči o ulasku Crne Gore u NATO pakt.

Crna Gora će tako postati 29. članica NATO saveza, a pored Sjedinjenih Američkih Država, Protokol o ulasku Crne Gore u savez ratifikovalo je još 26. članica saveza, što praktično znači da se još očekuje samo odluka Španije o ovom pitanju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije