Beograd: Izbjeglice Kurban-bajram obilježavaju u parkovima

Anadolija
Beograd: Izbjeglice Kurban-bajram obilježavaju u parkovima
Najveći praznik za muslimane Kurban-bajram, koji se proslavlja sa porodicom, rodbinom i prijateljima, stotinjak izbjeglica sa Bliskog istoka, koji se nalaze u parkovima kod autobuske stanice u Beogradu, tu je i proslavilo.

Mahom iz Afganistana, sami, oni koji su se zatekli u ponedjeljak ujutru u Beogradu, prisustvovali su bajram-namazu u Bajrakli džamiji, ali oni koji su bili u kampovima, nisu imali mogućnosti ni za to.

„Nema Bajrama za nas kako treba. Moj otac je mrtav, ubijen je, moja majka je mrtva i dva brata. Ja sam sam. Nemam majku, oca, niti braću. Sam sam ovdje u Srbiji. Nemam porodicu ni u Afganistanu. Otišao sam u džamiju, na namaz i imao petominutni Bajram. Poslije sam sjedio ovde u parku“, rekao je dvadesetogodišnji Mujkan, koji je u Srbiju došao prije 25 dana i sem par dana provedenih u kampu za izbjeglice u Kanjiži, sve ostalo vrijeme provodi u parku.

„U Srbiji nemamo problema, u Bugarskoj je mnogo problema. Bugarska policija mi je uzela sve pare i mobilni telefon i puštali su pse, uperili u nas kalašnjikove. Srbija je dobra zemlja“, kazao je Mujkan u razgovoru za AA.

Kako je naveo želi da ode u neku od zemalja Evropske unije, jer ne želi da se vrati ni u Afganistan u kojem ima mnogo problema, ne samo finansijskih.

Sedamnaestogodišnji Emir, također iz Afganistana, došao je u park kod autobuske stanice u Beogradu iz kampa u Kanjiži. Na putovanje je krenuo sam, a tokom putovanja stekao je par prijatelja sa kojima je jučer proslavio praznik.

„Osjećam se dobro ovdje, ima nas puno i nemamo mjesta za spavanje u kampovima, pa moramo u park. Jučer smo željeli da odemo u džamiju, ali nismo uspjeli da nađemo. Bili smo u kampu. Neki, koji su i juče bili u parku u Beogradu, bili su u Bajrakli džamiji na bajram-namazu, ali mi u kampu nismo“, kazao je Emir.

Dvadesetogodišnji Asaf iz Afganistana već dva mjeseca živi u parku kod stanice u Srbiji. Kako je naveo, jednom je otišao u kamp, ali su ga odatle izbacili, jer nije bilo mjesta za njega i od tada živi u parku na autobuskoj stanici. Za dva mjeseca je pokušao šest puta da ode u Mađarsku, ali nije uspio.

„Ostajem u parku svake noći, spavamo u parku, ponekada u garaži na asfaltu, ponekad na travi. Osjećam se dobro, ali ovdje imamo samo hranu i odjeću i ne možemo da uradimo ništa, zato čekamo da se otvore granice. Kada se otvore, želimo da idemo preko, zato što Srbija ne može da nas podrži, nije dovoljno bogata da nas podrži“, rekao je Asaf i dodao:

„Imali smo mnogo problema na granici. Puštali su pse na ljude.“

Govoreći o Kurban-bajramu, Asaf je istakao da se svi zajedno nadaju da će sljedeći Bajram proslaviti u boljim uslovima za život.

„Jučer smo išli u džamiju i proslavili Kurban-bajram. Nadamo se da ćemo sljedeći proslaviti u boljoj situaciji zato što naša sada nije dobra. Ovo je kršenje ljudskih prava, zato što živimo ovdje i nismo podržani kako treba“, naveo je Asaf.

Prošle godine, za migrante kod autobuske stanice, bila je priređena bajramska sofra, međutim ove godine, bajramska sofra je bila obezbjeđena samo onima, koji su bili prisutni na bajram-namazu u Bajrakli džamiji.

Trenutno u parkovima noći oko 150 izbjeglica, a preko dana im društvo prave migranti smješteni u kampu u Kanjiži tako da ih bude i do pet stotina. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije