Beograd: Ispred Narodne skupštine upaljene svijeće za srebreničke žrtve

Anadolija
Beograd: Ispred Narodne skupštine upaljene svijeće za srebreničke žrtve
/ Anadolija
Ispred Doma Narodne skupštine Srbije, u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava, povodom 21. godišnjice genocida u Srebrenici, održan je komemorativni skup, u znak sjećanja na 8.372 srebreničke žrtve.

Učesnici skupa su držali transparente na kojima je pisalo: "Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici“, "Premladi da se sećamo, odlučni da nikada ne zaboravimo“ i "Brojevi su važni, ako su važni ljudi. 8372“. 

Na platou ispred Skupštine, zalijepljeni su papiri s odštampanim brojevima od jedan do 8372, a između zalijepljenih papira, paljene su svijeće čime je odata počast žrtvama genocida u Srebrenici. 

Anita Mitić, direktorka Inicijative mladih za ljudska prava, podsjetila je da je prošle godine u Beogradu zabranjen skup "Sedam hiljada" kojim je bilo planirano da toliko ljudi legne ispred Skupštine i na taj način odaju počast srebreničkim žrtvama: 

"Mislim da je ove godine važnije nego ikada da se ova komemoracija održi u Beogradu, prvo zbog toga što se danas u Parlamentu Srbije nalaze najrazličitije političke opcije, od onih koje su učestvovale u ratu, do onih koji otvoreno negiraju genocid", rekla je Anita Mitić 

Ona je u izjavi novinarima rekla da je Inicijativa uputila poziv poslanicima da dođu na ovu komemoraciju, zamolila ih da usvoje rezoluciju kojom će osuditi genocid u Srebrenici te da održe komemorativnu sednicu u Skupštini, koja bi započela minutom ćutanja. 

"Međutim, Parlament kao najviše predstavničko tijelo, nije imao sluha za inicijativu. Ne znamo da li će iko od poslanika doći na komemoraciju. U Skupštini su određene stranke (LDP-SDA Sandžaka, LSV-Zelena stranka, op.a) uputile rezoluciju o genocidu u Srebrenici, međutim to je ostalo bez ikakvog komentara, odnosno nije ušlo ni u skupštinsku proceduru", rekla je Mitić. 

Govoreći o postupcima vlasti u Srbiji povodom obilježavanja 21. godišnjice genocida u Srebrenici, Mitić je dodala da "sve to pokazuje da država Srbija i Skupština Srbije i dalje nastavljuju politiku negiranja genocida". 

"Upravo i ta atmosfera kojom se obeležava ova godišnjica nam pokazuje da se naše društvo i dalje nije pomaklo proteklih 21 godinu", zaključila je Mitić. 

Komemorativni skup obezbjeđivala je policija koja je udaljila nekoliko protivnika obilježavanja genocida u Srebrenici u glavnom gradu Srbije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije