Advokat Sanjina Sefića za Radiosarajevo.ba: O izručenju, terapiji, posjetama...

Lana Ramljak
Advokat Sanjina Sefića za Radiosarajevo.ba: O izručenju, terapiji, posjetama...
Sanjin Sefić samo je jednom saslušan i tada je govorio pozitivno o pravosudnim organima Bosne i Hercegovine, izjavio je za portal Radiosarajevo.ba njegov advokat Dejan Koprić.

Koprića smo kontaktirali jutros nakon što je kantonalna tužiteljica Dalida Burzić jučer za medije izjavila kako se Sefić protivi izručenju Bosni i Hercegovini. Na naše pitanje da li je to istina – Koprić ponavlja: „Molim vas, on je samo jednom saslušan i tada se pozitivno izrazio o BiH i njenim pravosudnim institucijama.“

Doznajemo i da je Sefić i dalje na terapiji za smirenje. Njegovo stanje je nepromijenjeno – poručuje advokat Koprić, podsjećajući nas da je Sefić bio u izrazito teškom stanju nakon hapšenja.

Pitamo ovog novosadskog advokata da li Sefiću neko dolazi u posjete. „Roditelji su tu često, mislim da će doći i danas“, govori advokat Koprić i dodaje: „A, dolazila mu je i djevojka“.

Što se tiče zamolnice za izručenje Sanjina Sefića, predmet je trenutno u rukama Vanpretresnog vijeća Višeg suda u Novom Sadu koje treba odlučiti da li su ispunjene sve pretpostavke za ekstradiciju. Koprić ističe da je posljednji put u Sudu bio u utorak i da još uvijek nije bilo odluke. No, naglasimo i to, kakva god bude odluka Vijeća, na nju postoji mogućnost izjavljivanja žalbe. Ako se to desi, čekat će se da odluka Vijeća bude pravosnažna, a onda će cijela dokumentacija otići u srbijansko Ministarstvo za pravdu, čiji ministar treba odlučiti da li se izručenje dozvoljava ili ne.

Podsjećamo vas, Sanjin Sefić osumnjičen je da je 10. oktobra, na raskrsnici u centru Sarajeva, skrivio saobraćajnu nesreću u kojoj su poginule dvije studentice, Edita Malkoč i Selma Agić. Sefić je navodno vozio više od 100 kilometara na sat, projurio je kroz crveno i udario dvije djevojke koje su prelazile cestu na pješačkom prijelazu, dok je na semaforu bilo zeleno svjetlo za pješake. Agić je preminula na licu mjesta, dok je Malkoč preminula kasnije u bolnici.

Sanjin Sefić pobjegao je s mjesta nesreće, koja se dogodila oko 21.40, a sljedeće jutro, oko 6 sati, prešao je granicu BiH i Srbije i pobjegao je u pravcu Priboja. Uhapšen je 12. oktobra u Novom Sadu, gdje se i dalje nalazi u pritvoru.

Zašto je Sefić odbio brzu proceduru izručenja?

Sanjin Sefić je odbio „brzu proceduru“ izručenja jer, kako doznaje portal Radiosarajevo.ba, smatra da mu se u ovom trenutku, u BiH, ne bi sudilo „hladne glave“, te da pravosuđe ne bi moglo biti objektivno zbog, kako je s roditeljima rekao svom advokatu, velike „medijske hajke“ koja se u BiH vodi protiv njega.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije