Završeni protesti u Sarajevu, odata počast Selmi i Editi

S. Š. J., L. R., H. A., E. H.
Završeni protesti u Sarajevu, odata počast Selmi i Editi
U Sarajevu su večeras, ispred zgrade Zemaljskog muzeja te poslije i ispred MUP-a, održani protesti zbog sinoćnje pogibije dviju studentica Edite M. i Selme A.

Podsjećamo vas, dvije djevojke (20 i 21 godina) nastradale su dok su prelazile raskrsnicu na kojoj je bilo upaljeno zeleno svjetlo za pješake. Udario ih je Sanjin Sefić, 25-godišnji Sarajlija, koji je s Golfom 6 projurio kroz "crveno", vozeći 100 kilometara na sat.

Pobjegao je nakon udesa, ne zaustavivši se, a večeras smo doznali da je granicu sa Srbijom prešao rano jutros - imao je i dvojicu saučesnika, za kojima je također raspisana potjernica.

Građani Sarajeva stoga su se, večeras u 20 sati, okupili ispred Zemaljskog muzeja kako bi izrazili protest zbog tragedije te pozvali čelnike sarajevskih vlasti da podnesu ostavke.

Među okupljenima je bila i Medina Begović koja je kazala: "Vrijeme je da se nešto promijeni, ovako više ne može. Ljudima je previše svega, mislim da treba do ujutro ostati i zaustaviti ne samo ovaj dio, već cijeli grad."

Jedna od učesnica protesta, Selma Šljivo koja je ispred Zemaljskog bila s prijateljima, kazala nam je kako joj je preteško: "Djevojke su godinu dana mlađe od nas i došle su u drugi grad, kao i mi. Zamislite i kako je roditeljima studenata večeras? Svi oni večeras, kao i svakog dana, razmišljaju gdje su njihova djeca. Pretužno je šta se dešava u gradu... kakvi smo to ljudi postali!"

Istakla je i kako su plakati "Nisam sljedeći i nije nesreća nego ubistvo" poruka svima, a ne samo vlastima:

"Najlakše je danas sjesti za volan. Treba preuzeti tu odgovornost. Nažalost, danas svi prolaze nekažnjeno i bojim se da će ovaj događaj ponovo završiti isto."

Na skupu je bio i otac dječaka Hamze Marevca koji je poginuo 6. juna 2012. nakon što ga je udario kamion dok je išao prema školi: "Ubica mog djeteta je oslobođen svih odgovornosti zbog 'mrtvog ugla'... Niko mog Hamzu ni dana nije 'odležao'. Samo se pitam ko je sljedeći?", kazao je on.

Okupljeni su zapalili svijeće te, svako na svoj način, odali počast ubijenim djevojkama.

U jednom trenutku blokirali su saobraćaj i stajali na ulici s transparentom "Ko je sljedeći, možda ja?"

Nešto iza 21 sat, dok je trajala vanredna press konferencija MUP-a, građani su se polako počeli razilaziti, a grupa od 40-ak njih produžila je i ispred zgrade sarajevskog MUP-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije