Zahtjev upućen Skupštini: Vlada KS-a traži uvođenje prinudne uprave u GRAS-u

Radiosarajevo.ba
Zahtjev upućen Skupštini: Vlada KS-a traži uvođenje prinudne uprave u GRAS-u
AA / KJKP Gras
U okviru svoje 82. sjednice, Vlada Kantona Sarajevo je usvojila Informaciju Ministarstva saobraćaja KS-a o sticanju uslova za uvođenje privremenih mjera za sanaciju stanja u KJKP GRAS, te je tu Informaciju uputila i prema Skupštini KS-a.

Naime, resorno ministarstvo je predložilo sanaciju stanja u GRAS-u isključivanjem rada upravljačkih tijela i postavljanjem privremenog upravitelja, te je u skladu s tim Vlada zatražila od Skupštine nalog da, u roku od sedam dana od dana donošenja skupštinskog zaključka, na prijedlog resornog ministarstva imenuje privremenog upravitelja.

Obaveza imenovanog privremenog upravitelja, prema predloženom zaključku, bila bi da u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja KS u roku od 30 dana od dana usvajanja zaključka na Skupštini, dostavi Skupštini Kantona prijedlog mjera za sanaciju i reorganizaciju KJKP GRAS na razmatranje i usvajanje.

"Zbog sve izraženijih problema u održavanju javnog linijskog prijevoza putnika na području Kantona Sarajevo, tj. sve evidentnijeg poremećaja u pružanju komunalne usluge javnog linijskog prijevoza putnika na području Kantona, Ministarstvo saobraćaja cijeni da je neophodno preduzeti zakonom predviđene mjere za otklanjanje nastalih poremećaja u odvijanju javnog linijskog prijevoza putnika.

Po Zakonu o imovini Kantona Sarajevo utvrđeno je da Kanton vrši ovlaštenja i obaveze vlasnika po osnovu državnog kapitala prema preduzećima i ustanovama koja u cjelini ili djelimično imaju državni kapital.  S obzirom da se stanje u poslovanju GRAS-a o pogoršalo i da se obaveze prema povjeriocima kontinuirano povećavaju, platežna nesposobnost Društva je nesporna činjenica. Zbog svega navedenog, predložena informacija sa zaključcima se dostavlja Skupštini Kantona Sarajevo na razmatranje i usvajanje", zaključuje se u saopćenju iz Vlade KS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije