Zbog zagađenosti: Pomjeranje radnog vremena, zabrane saobraćaja, kontrole

Radiosarajevo.ba
Zbog zagađenosti: Pomjeranje radnog vremena, zabrane saobraćaja, kontrole
Vlada Kantona Sarajevo održala je danas posebnu sjednicu na kojoj je donesen novi Plan interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka.

Budući da je u posljednje vrijeme izražen trend povećanja koncentracija zagađujućih materija u zraku na području kantona, na prijedlog Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Vlada je usvojila ovaj plan kako bi se građanima pomoglo kada granične vrijednosti zagađenosti zraka budu prekoračene.

Iako je već ranije postojao sličan plan, ovog puta Vlada je vodila računa da usvojeni zaključci budu provodivi, posebno i tzv. epizodi Pripravnost, te će tako svi pravni subjekti, u zavisnosti od svojih mogućnosti, moći izvršiti pomjeranje početka radnog vremena u cilju rasterećenja kapaciteta javnog gradskog prijevoza i gradskih saobraćajnica.

Uvedena je i mjera koja podrazumijeva da iz saobraćaja budu isključeni svi benzinski motori koji imaju normu manju od Euro 1, kao i dizel motori koji imaju normu manju od Euro 3, jer su dizel motori daleko veći zagađivači zraka.

Također, na potezu Baščaršija – Ilidža u oba smjera bit će uvedena cjelodnevna zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila, čija je najveća dozvoljena masa preko 3,5 tona, a uvedena je i mjera upozorenja za sva postrojenja za proizvodnju toplotne energije koja imaju snagu preko 50 kW, a koriste čvrsta goriva i lož ulja. Takva postrojenja će imati zadatak da smanje temperaturu u prostorima koje zagrijavaju, i to za minimalno dva stepena celzija.

Naglašeno je i da će biti pojačan inspekcijski nadzor za sva ova postrojenja za proizvodnju toplotne energije, a bit će i zabranjeno izvođenje grubih građevinskih radova na otvorenom i zatvorenom prostoru.

Integralan tekst ovog novog plana možete pogledati na stranici Vlade KS-a, kako biste znali čega to da se pridržavate u narednim danima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije