Vlada KS izmijenila cijene i pravila parkiranja: Uvedena nova "nulta" zona

Radiosarajevo.ba
Vlada KS izmijenila cijene i pravila parkiranja: Uvedena nova "nulta" zona
Radiosarajevo.ba / Sarajevo
Na prijedlog Ministarstva saobraćaja, Vlada Kantona Sarajevo donijela je dvije odluke kojima će se ubuduće uređivati parking zone i cijene parking karata na području ovog kantona.

Kako je naglašeno iz resornog ministarstva, ove odluke donijet će promjene, a koje su u skladu sa stvarnim potrebama korištenja parki

Odlukom o zonama parkiranja, u odnosu na prethodni popis iz 1998. godine, ovog puta uvedena je jedna posebna novina, te će od sada građani i posjetioci Kantona Sarajevo moći koristiti nultu zonu parkiranja. Ona će obuhvatati devet ulica užeg gradskog jezgra i to: Aščiluk, Branilaca Sarajeva, Ćemaluša, Ćumurija, Despićeva, Gimnazijska, Hadži Ristića, Kulovića, Radićeva, Safvet bega Bašagića do ulice Petke, Sagrdžije do ulice Ćemerlina i ulica Zelenih beretki.

Prvu zonu činit će javna parkirališta na području Kantona u 74 ulice općina Stari Grad i Centar, dok će 78 ulica sačinjavati II zonu parkiranja.

Cijena parking karte iznosi 2 KM za Nultu i Prvu parking zonu po jednom satu s tim da je maksimalno zadržavanje u nultoj zoni ograničeno na dva sata. U drugoj zoni cijena jednog sata parkiranja je 1 KM.

Pored nulte zone, Odlukom o cijenama parkinga uvedena je i novina da će i fizička lica koja nemaju sjedište u ulicama u kojima se vrši naplata moći kupiti mjesečnu kartu, koja će ih koštati 100 KM. Ista ta usluga pravna lica koštat će 200 KM

Pravna lice će, pak, ukoliko im se sjedište nalazi u ulicama u kojima se vrši naplata parkinga moći kupiti mjesečne karte za prvu i drugu zonu u iznosima od 150 KM, odnosno, 75 KM.

Cijena mjesečne parking karte za stanare/fizička lica u ulicama u kojima se naplaćuje parkiranje u prvoj zoni iznosi 55 KM, a u drugoj zoni 35 KM i za po deset KM su povećane u odnosu na dosadašnje cijene. Ove parking karte ne važe na posebnim parkiralištima i parkiralištima sa automatskom naplatom/rampama.

Uvedene su mogućnosti kupovine dnevne parking karte za ulična parkirališta od 20 KM za prvu zonu i 10 KM za drugu parking zonu. Takođe, moguće je kupiti sedmične parking karte i to za prvu zonu 50 KM i drugu zonu od 25 KM, a ovo se odnosi samo na fizička lica.

Cijena zakupa garažnih mjesta na parking garažama na Ciglanama, Saraj polju i Dobrinji ostaje ista, a ukoliko neko pravno ili fizičko lice želi izvršiti mjesečnu rezervaciju označenog parking mjesta za to će platiti, kao što je to i do sada bilo, 500 KM u prvoj, 250 KM u drugoj zoni i 125 KM u ulicama koje nisu navedene u ovom propisu.

Odluka predviđa plaćanje satnih parking karata za autobuse i teretna vozila u zavisnosti od njihove veličine i kapaciteta, na lokacijama koja budu određena za tu namjenu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije