Vlada KS kasno reaguje: Građani su nezaštićeni, zrak je i dalje loš

Radiosarajevo.ba
Vlada KS kasno reaguje: Građani su nezaštićeni, zrak je i dalje loš
Foto: Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Interventne mjere Vlade Kantona Sarajevo, koje se intenzivno provode posljednjih nekoliko dana, a koje su kulminirale jučerašnjim uvođenjem "par-nepar" sistema saobraćanja izazvale su brojne reakcije građana.

Naravno, regaovala su i brojne udruge, stručni pojedinci, te posebno nevladin sektor, čiji članovi su ukazali da su sve ove interventne mjere kasna reakcija na zagađenje zraka u glavnom gradu BiH. Među onima koji su uputili javnu reakciju nalazi se i Udruženje "Eko akcija", iz kojeg su poručili da će rezultati ovih interventnih mjera biti veoma skromni, te da će građani platiti najveću cijenu.

U nastavku vam prenosimo njihovo saopćenje:

"U kantonalnom arsenalu interventnih mjera, u slučaju proglašenja “Uzbune” predviđene su četiri dodatne mjere:

  1. Korištenje maksimalnog kapaciteta sredstava javnog gradskog prevoza koji ne zagađuju okoliš (trolejbusi i tramvaji), zabrana kretanja autobusa čiji motori imaju normu manju od Euro 3, ili posjeduju dokaz da je emisija izduvnih gasova u skladu sa Euro 3 normom.

    Nažalost, nakon par decenija kontinuiranog zanemarivanja i propadanja javnog prevoza u Sarajevu ovo “maksimalni kapacitet” u ovom trenutku znači jako malo. Rezerve GRAS-a su skromne, običnim radnim danima jedva su u stanju da održavaju i svakodnevni nivo prevoza. Direktna posljedica je ogroman broj automobila na ulicama, svakodnevnih zagađivača. Kada se prije nekoliko godina, na mala vrata uvodio privatni prevoznik u sistem javnog prevoza u Sarajevu, postojala je odlična mogućnost da se dođe do čistijeg barem jednog segmenta javnog prevoza, tako što bi se dodjela linija uslovila nabavkom vozila za tu namjenu sa pogonom na prirodni gas. Međutim, kao i uvijek, osiguravanje što većeg profita privatniku bio je prioritet kantonalnim vlastima, tako da je ova prilika propuštena.

  2. KJKP "Toplane" Sarajevo, kao i drugi subjekti koji se bave proizvodnjom i distribucijom toplotne energije, nezavisno od njihovih korisnika, smanjuju temperaturu u prostorima koji zagrijavaju za 3oC.
    U jučerašnjem saopštenju Vlade ova je mjera preinačena u “Upozorenje da sva postrojenja za proizvodnju toplotne energije snage preko 1 MW koja koriste prirodni gas, smanje temperaturu u prostorima koje zagrijavaju za minimalno 3ºC;”

    Osim da se vrijeme krize iskoristi kako bi se Toplanama omogućile uštede i poboljšao poslovni saldo na kraju godine, uopće nije jasno za šta služi ova mjera i ovdje i na nižim stepenima pripravnosti. U odnosu na ostala čvrsta i tečna goriva koja se koriste za stambeno grijanje, prirodni gas prilikom sagorijevanja emituje zanemarivu količinu lebdećih čestica. To je ujedno bio i glavni razlog zašto je sedamdesetih godina, kao dio napora da se očisti zrak u tom periodu, bio potrošen veliki novac da bi doveo prirodni gas u Sarajevo kako bi zamijenio prljave energente poput mazuta i uglja.

  3. Privremeno ograničenje upotrebe motornih vozila (sistem "par"- "nepar"). Ovo se ne odnosi na vozila policije, ministarstva odbrane, javnog gradskog prevoza, komunalnih preduzeća, vozila sa diplomatskim tablicama, i vozila hitnih intervencija (hitna pomoć i vatrogasci),
    Uvođenje par-nepar sistema je zbog relativno lake provodivosti mjera kojoj gradovi često pribjegavaju u ovim situacijama, kao što se to desilo u Parizu početkom ovog mjeseca. Tamošnja istraživanja su pokazala da je mjera utjecala na smanjenje zagađenja za nekih dvadeset procenata. Koliki će njen efekat biti u nas, nemoguće je tačno procijeniti. Svaki grad ima svoju kombinaciju zagađivača. Njihovo učešće u ukupnom zagađenju je moguće odrediti tek nakon obavljenog istraživanja o porijeklu lebdećih čestica (tzv. “source apportionment study”) kakvo kod nas nikada nije urađeno.
    U svakom slučaju, na ovom stepenu zagađenja, svaki mikrogram zagađenja manje je dobrodošao, pogotovo kada je u pitanju visokotoksični izvor poput izduvnih automobilskih gasova, kojima je svakodnevno izložen veliki broj građana.

    Zanimljivo je da posljednje mjere, a to je:

  4. Zabrana rada industrijskih i drugih pogona koja u tehnološkom procesu koriste čvrsto gorivo i teža lož-ulja. u jučerašnjem saopštenju uopće nema.

    Nije valjda da je glavni razlog da se ne otkrije koliko je takvih pogona u međuvremenu dobilo uredne dozvole i počelo da radi, u gradu koji je ogromne napore svojevemeno napravio da se tih prljavih energenata u potpunosti riješi.

Vlada opet propušta da građanima naglasi ozbiljnost stanja u kojem se nalazimo, što je za posljedicu opet imalo da je ovih dana veliki broj građana dosta vremena proveo na ulicama potpuno nezaštićen. Potpuno izostaje briga za one koji po prirodi posla borave napolju, poput policije, radnika čistoće, pošte i ostalih - jedna zaštitna maska košta svega nekoliko konvertibilnih maraka! Izostaje bilo kakav pokušaj, javni ili privatni, da se organizuje besplatan prevoz do planina. Još je duža lista mjera koje je trebalo na vrijeme implementirati, strpljivo i organizovano, da nam se ovakvo nešto više ne dešava.

Bilo kakve značajnije promjene nivoa zagađenja našeg zraka koje će se eventualno desiti sljedećih dana, biće prvenstveno rezultat promijenjenih odnosa prirodnih faktora, pritiska, vjetra, vlažnosti, itd., a nipošto rezultat bilo kakvih interventnih mjera kantonalne vlade.

Zagađenje u sarajevskoj kotlini, koje je sve veće posljednjih godina, je u najvećoj mjeri proizvod sagorijevanja čvrstih goriva (i u zadnje vrijeme, kako je nafta pojeftinila, teških ulja), u industriji, ložištima individualnog i kolektivnog grijanja, kao i raznog otpada (gume, iskorištena motorna ulja) koje je Vlada pustila da se zadnjih par decenija nekontrolisano razvijaju i nekontrolisano troše. Tih izvora se Vlada ovim mjerama uopće nije dotakla, niti je ikada uspostavila efikasne mehanizme za njihovu kontrolu".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije